Olcsóbb, mint lakást bérelni, ezért inkább vonatokon él egy német fiatal

Amikor a 17 éves Lasse Stolley reggel felébred, több kíváncsi tekintet mered rá, mivel látható, hogy a vonaton él.

Kora reggeltől késő estig az emberek között él – minden nap. Soha nem áll egy helyben, mindig mozgásban van. Mert Stolley digitális nomádként él a Deutsche Bahn (DB) vonatain. Éjszaka is ott alszik, nappal pedig programozóként dolgozik más utasokkal körülvéve, és bejárja az egész országot.

„A magánélet a vonaton élve egyáltalán nem létezik” – mondja a tinédzser a Business Insidernek adott interjújában. De ezzel a fiúnak egyáltalán nincs gondja, mert az ő szemében az életstílusának számos előnye van: „Nagyon nagy a szabadságom, és minden nap el tudom dönteni, hova akarok menni, például az Alpokba, egy nagyvárosba vagy a tengerhez. Teljesen rugalmas vagyok.”

Reggel az „utas“ egy alkalmazás segítségével ellenőrzi a lehetséges vonatcsatlakozásokat, és az időjárástól és a hangulattól függően dönti el, hová megy. Stolleyt leginkább a turisztikai régiók vonzzák, mint például a balti-tengeri Binz üdülőhely Rügen szigetén vagy Németország legmagasabb hegye, a Zugspitze. „Gyakran járok rövid túrákra, mert a testmozgás nagyjából a mindennapjaim része.”

Berlin

Valahányszor a fiú Berlinben van, néhány kilométert sétál a Wall Trail mentén, hogy jobban megismerje a fővárost. „Berlin egyszerűen varázslatos, mert sokszínű város. Könnyen elérhetem, és mindig van valami látnivaló. De néhány naponta Frankfurtban és Münchenben is vagyok.“

Stolley mára több mint 500 000 kilométert tett meg a vasúton

A tini 16 évesen úgy döntött, hogy elhagyja szülei otthonát a schleswig-holsteini Fockbekben, és onnantól kezdve a vonaton él. Akkor, 2022 nyarán fejezte be a középiskolát, és el akart kezdeni az informatikus képzést, amire ígéretet kapott. Amikor azonban ezt lemondták, a tinédzser új tervet szőtt: egy YouTube dokumentumfilm ihlette Bahncard 100-as bérletet vásárolt, és azóta korlátlanul utazik a DB-n Németországon keresztül, eközben pedig egy blogban dokumentálja életét.

Mit gondolnak a szülei az életmódjáról?

Kezdetben szkepticizmussal reagáltak a szülők arra az ötletre, hogy fiuk vonatokon fog élni. „Sokat kellett érvelnem” – emlékszik vissza Stolley. Miután viszont mindent tisztáztak, beleértve a jogi kérdéseket is, a fiú kitakarította a gyerekszobáját, eladta a felesleges holmijait, és 2022. augusztus 8-án elindult első müncheni útjára.

Élet a vonaton – rendkívül minimalista életmód

„A korai hónapok nehéz időszakok voltak, és sokat kellett tanulnom arról, hogyan működik az egész.” – meséli a fiú.

Éjszaka alig tudott aludni a vonaton, de napközben erre adódott lehetőség. Előfordult, hogy lekéste a vonatokat, és vasútállomásokon rekedt éjszaka a sötétben. „Minden más volt, mint ahogy elképzeltem” – mondja.

Stolley ma már tudja, hogy ami a legfontosabb, az a megfelelő szervezés. „Minden este gondoskodnom kell arról, hogy elérjem az éjszakai vonatot, és néha nagyon gyorsan át kell ütemeznem mindent, ha hirtelen nem érkezik meg a járat időben.”

A fiú rendkívül minimalista életet él, amikor úton van: minden holmiját magával viszi egy 36 literes hátizsákban. Négy póló, két nadrág, egy nyakpárna és egy utazótakaró – semmi felesleges. „A legfontosabb a laptopom és a zajszűrős fejhallgatóm, amelyek legalább egy kis magánéletet biztosítanak a vonaton.”

Költségek

Stolley szerint a vonaton való élet körülbelül 10 000 euróba kerül évente. Vannak kisebb tételek is, például belépődíjak múzeumokba vagy nyilvános uszodákba, ahol Stolley zuhanyozni szokott. Élelmiszert vásárol a szupermarketben – vagy egyszerűen csak besegít a büfékbe a nagyobb pályaudvarokon a DB-társalgókban, mindezt ingyen. A legdrágább az egyéves érvényességi idejű Bahncard 100 első osztály, amelyet Stolley 5888 eurós ifjúsági árért, kedvezményesen vásárolt. De a szülei továbbra is támogatják pénzzel, meséli a fiú, így egészségbiztosítással is rendelkezik, és hivatalosan is a szülők címére van bejelentve. Közben pénzt is keres, önállóan fejleszt alkalmazásokat egy kölni központú informatikai startup számára.

Sok lopás történik az éjszakai vonatokon

„Nagyon óvatosnak kell lenni a poggyászokkal az éjszakai vonatokon, sokat ellopnak.” Főleg, ha olyan nagyvárosi területeken halad át a járat, mint a Ruhr-vidék. A Frankfurt és Hamburg közötti útvonalon azonban jól mennek a dolgok. „Biztonsági személyzet van a fedélzeten, és jó lenne, ha ez így lenne az összes németországi éjszakai vonaton.”

Ez is érdekelheti:

Egy nő napi 5 órát ingázik a munkahelyére, mert drága az albérlet

A nyitókép csak illusztráció, forrás: Photo by Christian Lue on Unsplash