Kiderült, melyik a legjobb magyar egyetem a nemzetközi mezőnyben

A QS World University Rankings idei kiadása, mely a 20. évfordulóját ünnepli, újra megmérette a világ felsőoktatási intézményeit.

Az értékelés során 1500 egyetemet vizsgáltak meg szerte a világon, beleértve Magyarország felsőoktatási intézményeit is, írja a First Class.

Az egyetemek rangsorolásának alapját jelentő adatok között szerepel 17,5 millió tudományos cikk és 240 ezer oktató, valamint kutató véleménye. Az idei év újdonsága, hogy három friss szempont került bevezetésre: az intézmények diplomásainak munkaerő-piaci helyzetét, a nemzetközi kutatási projektekben való részvételt, és az egyetemek fenntarthatósági törekvéseit is figyelembe vették.

A globális rangsor élén öt egyetem áll

  • A Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT)
  • A Cambridge-i Egyetem
  • Az Oxfordi Egyetem
  • A Harvard Egyetem
  • A Stanford Egyetem

A magyar felsőoktatási intézmények közül a Szegedi Tudományegyetem érte el a legjobb helyezést a 601-610. sávban. További magyar egyetemek is helyet kaptak a ranglistán, bár helyezésük nem éri el a világ élvonalbeli intézményeinek szintjét, mégis jelentős különbségek figyelhetők meg közöttük. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) a 741-750. helyen, míg a Pécsi Tudományegyetem a 801-850. helyen szerepel. A Corvinus Egyetem, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, valamint a győri Széchenyi István Egyetem a 1001-1200. helyezési sávban található. A Miskolci Egyetem, a Pannon Egyetem és az Óbudai Egyetem pedig a 1201-1400. helyezési sávban zárta az évet.

Ez is érdekelheti:

Lebukott a diákok után kémkedő csokiautomata

A nyitókép csak illusztráció, forrás: Image by gpointstudio on Freepik