Lebukott a diákok után kémkedő csokiautomata

Az Invenda márkájú csokiautomaták nagy megrökönyödést keltettek a Waterlooi Egyetemen Kanadában.

Az egyik gépen egy hibaüzenet leleplezte, hogy az automaták arcfelismeréssel kémkednek a vásárlók után, írja CTV News beszámolója alapján az Origo.

De mi is történt valójában és mi áll a háttérben?

Az egyik automata kijelzőjén megjelent hibaüzenet arról tájékoztatta a diákokat, hogy az Invenda Vending FacialRecognition App.exe nevű folyamat összeomlott.

Az Invenda automatákban található egy demográfiai szenzornak titulált kamera, amely képes számolni a gépet megközelítők számát, és arcfelismeréssel demográfiai profilozást készít a vásárlókról.

A gyártó szerint ez a profilozási megoldás törvényesen és a magánszférát tisztelő módon működik. Az automatákba épített demográfiai érzékelési szoftver csak helyben működik, azaz semmilyen személyes azonosításra lehetőséget adó információt nem tárol, kommunikál vagy továbbít a kameráján keresztül látott képről.

Az egyetem diákjai azonban nem elégedettek a válaszokkal, és szeretnék elérni, hogy az egyetemről távolítsák el a kamerázós automatákat. Addig is rágógumival vagy ragadós cetlikkel próbálják letakarni az előlapokon lévő furatokat, ahol a kamerákat sejtik.

A gépeket üzemeltető Mars, mely az édességeit az automatákon keresztül értékesíti, eddig nem kommentálta az ügy kapcsán küldött megkereséseket.

Ez is érdekelheti:

Egy cég megfigyelheti a mesterséges intelligenciával az alkalmazottat?

A nyitókép csak illusztráció, forrás: Photo by Tamas Pap on Unsplash