Nem embereket kellene küldeni a világűrbe, hogy azt felfedezzék?

A brit csillagászati közösség egyik vezető alakja, Martin Rees, nemrégiben osztotta meg véleményét az embert feltételező űrutazásról.

Rees szerint a robottechnológia fejlődése miatt feleslegessé vált embereket küldeni az űrbe, hiszen a gépek ugyanolyan hatékonyan képesek felfedezni az űrt, írja a Reuters cikke alapján az ITcafé.

Kritikus szemlélet

Rees kritikusan szemléli az emberi űrrepülés hasznosságát, hangsúlyozva, hogy a modern robotok már képesek azokra a feladatokra, amelyekhez korábban még emberi jelenlét volt szükséges.

Kifejtette még azt is, hogy az űrutazás lehetőségét csak azoknak kellene biztosítani, akik hajlandóak vállalni az azzal járó kockázatokat, és akik privát finanszírozással tudják fedezni az utazás költségeit.

A brit űrprogramok hagyományosan inkább a tudományos kutatásokra összpontosítottak, nem pedig az emberi legénységgel végrehajtott missziókra. Rees, aki 1995 óta tölt be vezető szerepet a csillagászati közösségben, nem osztja Elon Musk Marsra telepítésre irányuló ambícióit, de elismeri a vállalkozó eredményeit a rakétatechnológia és az elektromos járművek gyártása terén.

Szerinte Musk és vállalatai hatékonyabb munkát végeztek ezen a téren, mint a NASA-nak újrafelhasználható rakétákat kínáló nagyvállalatok.

Ez is érdekelheti:

Elon Musk, az embernek többbolygós fajjá kell válnia, ha túl akar élni

A mesterséges intelligencia önálló faj lehet és szaporodhat?

A nyitókép csak illusztráció, forrás: enio képe a Pixabay -en.