A mesterséges intelligencia hamarabb felülmúlja az emberit, mint gondolnánk?

A „mesterséges általános intelligencia” (AGI) atyjaként ismert Ben Goertzel úgy véli, hogy az „intelligencia robbanás” már a küszöbön áll, és a mesterséges intelligencia hamarosan felülmúlja az emberit.

Kifejtette azt is, hogy ez sokkal hamarabb bekövetkezik, mint korábban gondolták, írja a DailyStar.

Mint ismeretes, Ben Goertzel tette népszerűvé a „mesterséges általános intelligencia” (AGI) kifejezést, azóta az „AGI atyjaként” emlegetik.

Goertzel úgy véli, hogy a mesterséges intelligenciát tekintve „intelligencia-robbanás” előtt állunk, és a „radikálisan emberfeletti AGI” valószínűleg „már a sarkon van“.

A múlt héten a Panamában megrendezett 2024 Beneficial AI Summit and Unconference konferencián tartott előadásában Goertzel úgy becsülte, hogy már 2027-ben láthatjuk az emberi intelligenciával felérő mesterséges intelligenciát.

Ezt mondta: „Még senki sem hozott létre emberi szintű mesterséges általános intelligenciát; senki sem tudja biztosan, mikor érünk oda.

„Úgy értem, vannak ismert ismeretlenek és valószínűleg ismeretlen ismeretlenek is a folyamatban. Másfelől viszont számomra eléggé hihetőnek tűnik, hogy mondjuk a következő három-nyolc éven belül elérhetjük az emberi szintű AGI-t.”

Hozzátette: „Az én véleményem az, hogy ha egyszer elérjük az emberi szintű AGI-t, akkor néhány éven belül egy radikálisan emberfeletti AGI-t kaphatunk”.

Goertzel elismerte, hogy „lehet, hogy téved”, és kifejtette, hogy ehhez egy „egymillió qubitből álló kvantumszámítógépre vagy ilyesmire” lesz szükségünk. Azt is felvetette, hogy az AGI „saját konzervativizmusából eredően fékezheti a saját fejlődését”.

Ugyanakkor kifejtette azt is: „Úgy gondolom, hogy ha egy AGI egyszer képes lesz a saját elméjét megvizsgálni, akkor emberi vagy emberfeletti szinten képes lesz mérnöki és tudományos munkát végezni. Képesnek kell lennie egy okosabb AGI-t, majd egy még okosabb AGI-t, majd egy intelligencia-robbanást létrehozni. Ez exponenciális növekedéshez vezethet, ami még Ray Kurzweil informatikus elképzeléseit is meghaladja.”

Ray Kurzweil, a Google futurista informatikusa egy előrejelző modellt dolgozott ki korábban, mely szerint az AGI 2029-ben lesz megvalósítható.

Ez is érdekelheti:

Íme az első spanyol AI modell, aki akár 10 000 eurót is keres havonta

Dolgozhat helyettünk a mesterséges intelligencia és pénzt is kereshet?

Egyre több informatikust bocsátanak el a mesterséges intelligencia miatt

A nyitókép csak illusztráció, forrás: Image by Freepik