A jogszabály áthágását is javasolta cégeknek a mesterséges intelligencia

New York városa egy innovatív chatbotot indított a kisvállalkozások támogatására, mely azonban sok esetben meglepő tanácsokat adott, beleértve a jogszabályok megszegésére vonatkozó javaslatokat is.

A hiba már régóta ismertté vált, a chatbot azonban maradt a helyén, így döntött ugyanis a polgármester, Eric Adams, aki a döntés előtt elismerte, hogy a chatbottal akadtak problémák, írja a Portfolio a The Markup híranyaga alapján.

Az októberben elindított chatbot algoritmikus válaszokat adott számos kérdésben a vállalkozóknak. A felhasználókat ugyanakkor figyelmeztették a „párbeszéd“ előtt, hogy a chatbot néha helytelen, káros vagy elfogult információkat adhat, illetve a válaszok nem minősülnek jogi tanácsadásnak.

A chatbot válaszai között voltak olyanok is, melyek szerint egy munkáltató jogszerűen elbocsáthat egy szexuális zaklatás miatt panaszkodó munkavállalót, vagy aki nem jelenti be terhességét, illetve nem hajlandó levágatni a rasztafrizuráját. A város hulladékkezelési gyakorlatával ellentétben a mesterséges intelligencia azt is sugallta, hogy a vállalkozások a szemetet fekete zsákokban tárolhatják, és azt nem kell komposztálni.

Néhány válasz egyben abszurd is volt, például amikor a gép azt javasolta, hogy egy étterem felszolgálhatja a rágcsáló által megrágott sajtot, ha tájékoztatja erről a vendégeket.

A Microsoft Azure AI működteti a chatbotot. Szóvivőjük szerint a vállalat a városi alkalmazottakkal együtt javítja a szolgáltatást, hogy a válaszok a hivatal gyakorlatának megfelelően pontosak és elfogadhatók legyenek.

Ez is érdekelheti:

Kukival, a Viber új chatbotjával is lehet ezentúl csetelni

A nyitókép csak illusztráció, forrás: Image by drobotdean on Freepik