Óriási a mesterséges intelligencia energiaigénye, kielégíthetetlen

Az energiaipar vezetői egy nemrégiben tartott konferencián egyöntetűen állították, hogy az amerikai elektromos hálózatok fejlesztése nem tart lépést az mesterséges intelligencia (AI) technológiák exponenciálisan növekvő energiaigényével.

Ennek eredményeképpen az adatközpontok üzemeltetői kénytelenek alternatív megoldásokat keresni, írja a Reuters.

A konferencián elhangzott, hogy az új projektek hálózati integrációját jogi és bürokratikus akadályok, valamint környezetvédelmi és közösségi csoportok ellenállása lassítja, ami veszélyezteti az energiavállalatok profitabilitását.

A hálózati csatlakozások késedelmei miatt az adatközpontok gyakran saját kezűleg lépnek kapcsolatba az energiatermelőkkel, vagy saját energiaforrásokat fejlesztenek. Az Aligned, amely a világ egyik legnagyobb adatközpontját üzemelteti, jelentős földterületeket vásárolt az elmúlt években, és most az energiaforrások után kutat. A vállalat kis moduláris reaktorokat és fejlesztés alatt álló nukleáris energiarendszereket is fontolgat, miközben továbbra is együttműködik az energiaszolgáltatókkal.

Az energiavállalatok számára különösen nehéz kiszolgálni az AI-alapú vállalatokat, mivel például egy ChatGPT-szerű chatbot tízszer több energiát igényelhet, mint egy hagyományos internetes keresőmotor.

A technológiai vállalatok az infrastruktúra lassú fejlesztése miatt saját erőforrásaik bővítésére kényszerülnek, míg az energiaszolgáltatók előrehaladását a megújuló energiaforrásokra vonatkozó törvényi előírások is nehezítik.

Az AI rohamos fejlődése és energiaigénye új kihívások elé állítja az energiaszektor szereplőit, akiknek innovatív megoldásokkal kell előállniuk a jövőben.

Ez is érdekelheti:

Egyre több informatikust bocsátanak el a mesterséges intelligencia miatt

A nyitókép csak illusztráció, forrás: Satheesh Sankaran képe a Pixabay -en.