Felmentették a férfit, pedig alkoholos befolyásoltság alatt vezetett

Hétfőn a bíróság elutasította az ittas vezetés vádját egy olyan belga férfi ellen, akinek a szervezete egy nagyon ritka anyagcsere-rendellenesség miatt alkoholt termel.

A 40 éves férfi bebizonyította, hogy auto-brewery szindrómában (ABS) szenved, amelynek következtében a gyomrában lévő szénhidrátok erjednek, ami megnöveli a vérében az etanolszintet, és a mérgezés jeleit eredményezi, írja a Science Alert.

Ügyvédje, Anse Ghesquiere megerősítette az AFP-nek a szokatlan esetet, miután a belga média beszámolt róla.

Elmondta, hogy a tudósok úgy vélik, hogy az ABS-esetek számát a világon alulbecsülik. Jelenleg világszerte csak mintegy 20 embernél diagnosztizálták hivatalosan az állapotot.

Hangsúlyozta, hogy ügyfele – akinek személyazonosságát nem közölték – három orvos által lefolytatott vizsgálat után adta tanújelét az ABS-nek.

A bíróság elismerte, hogy a férfi esetében a törvény által előre nem látható tényezők érvényesültek, és felmentette a vád alól.

A vádlott azután került a bíróság elé, hogy a rendőrség 2022 áprilisában megállította a járművét, és regisztrálta, hogy 0,91 milligramm/liter alkoholt mutatott ki az alkoholszonda, majd egy hónappal később ismét, amikor a leheletében 0,71 milligramm volt.

A törvényes határérték Belgiumban 0,22 milligramm/liter kilélegzett levegő, ami 0,5 gramm/liter véralkoholszintnek felel meg.

A férfi korábban, 2019-ben pénzbírságot és a jogosítványának bevonását kapta, annak ellenére, hogy állította, nem ivott alkoholt.

A jelek szerint nem volt tisztában a szindrómájával a legutóbbi összetűzése előtt a rendőrséggel.

Ghesquiere elmondta, hogy ő és ügyfele a felmentő ítélet hivatalos közlésére várnak. Megjegyezte, hogy az ügyészségnek egy hónapja van arra, hogy fellebbezést nyújtson be, ha ezt kívánja.

A férfi időközben szénhidrát-csökkentett diétát követett, hogy gyomra ne termeljen több alkoholt.

Ez is érdekelheti:

Rekordmagas volt egy bácskertesi férfi alkoholszintje

A nyitókép csak illusztráció, forrás: Image by Freepik