Azok a párok, akik együtt isznak alkoholt, tovább élhetnek

Egy több mint 9000 ember bevonásával készült tanulmány szerint azok a párok, akiknek hasonlóak az ivási szokásaik, általában tovább élnek, mint azok, akiknek nem.

Ez úgy hangozhat, mint egy javaslat, hogy igyunk többet a partnerünkkel, de a Michigani Egyetem kutatói óva intenek attól, hogy ezt szó szerint vegyük, írja a Science Alert.

Az új eredmények rávilágítanak annak fontosságára, miszerint figyelembe kell venni, hogy a kapcsolatok összetett módon befolyásolják az egészséget.

A tanulmány célja az volt, hogy megvizsgáljuk a Health and Retirement Study keretében a párok alkoholfogyasztását és annak a halálozásra gyakorolt hatását” – mondja Kira Birditt pszichológus kutató, a megjelent tanulmány első szerzője.

Az először 1998-ban leírt „ivópárkapcsolat” koncepciója szerint a házaspárok ivási szokásai hatással lehetnek a kapcsolatukra; különösen, ha az egyik személy többet iszik, mint a másik, az több házassági problémával és konfliktussal jár együtt.

„A kutatások többsége fiatalabb párokat és a diszharmonikus erős alkoholfogyasztást vizsgált” – írják Birditt és munkatársai a megjelent tanulmányukban.

„E tanulmányok eredményei azt mutatják, hogy a diszharmónia alacsonyabb házastársi elégedettséggel, nagyobb verbális agresszióval és magasabb válási arányokkal jár együtt”.

Az ellenkezőjének is lehetnek azonban előnyei

A közös ivási szokások összehozhatják a párokat, vagy legalábbis nem taszíthatják szét őket.

A vizsgált 9312 résztvevő 4656 különböző nemű házaspárból került ki, akik már régóta házasok voltak vagy együtt éltek.

A kutatók elsősorban ezeknek az idősebb pároknak az ivási szokásaira összpontosítottak, nem pedig arra, hogy milyen típusú alkoholt fogyasztottak. Ha a résztvevők arról számoltak be, hogy az elmúlt három hónapban fogyasztottak alkoholt, megkérték őket, hogy számoljanak be a hetente átlagosan elfogyasztott mennyiségről.

„Érdekes módon azt találtuk, hogy azok a párok, akiknél mindketten jelezték, hogy az elmúlt három hónapban alkoholt fogyasztottak, tovább éltek, mint azok a párok, akik vagy mindketten jelezték, hogy nem isznak, vagy akiknél az egyikük ivott, a másikuk pedig nem” – magyarázza Birditt.

Azt is megállapították, hogy a mérsékelt alkoholfogyasztás mindkét partner esetében összefüggésbe hozható a hosszabb élettartammal, szemben azzal, ha mindkét partner erősen vagy egyáltalán nem ivott.

„Más tanulmányokban is azt találtuk, hogy a közösen ivó pároknak általában jobb a kapcsolatuk minősége, és ez azért lehet, mert ez növeli az intimitást” – mondja Birditt.

A tanulmánynak vannak korlátai, például csak a hetroszexuális kapcsolatban élő embereket elemezték, akik csak egy másik személyt vontak be, míg a populáció szintjén sokféle kapcsolatot kell figyelembe venni.

A kutatások azt sugallják, hogy az alkohol másképp hat a párokra az azonos és a különböző neműek kapcsolataiban, ezért szélesebb körű vizsgálatra van szükség, mielőtt általános következtetéseket vonnánk le a tanulmány eredményeiről. Hasznos lehet az emberek által fogyasztott alkoholfajták hatásának közelebbi vizsgálata is.

„Kevés információ áll rendelkezésre azokról a mindennapi interperszonális folyamatokról is, amelyek ezeket a kapcsolatokat magyarázzák” – teszi hozzá Birdett. „Milyen a mindennapi életük? Együtt isznak? Mit csinálnak, amikor isznak?”

Annak megértése, hogy a párok hogyan befolyásolják egymás egészségét magatartásukkal, kulcsfontosságú az idősebb felnőttekre vonatkozó egészségügyi politikák és gyakorlatok javításához, állítják a tudósok.

A tanulmány a The Gerontologist című szaklapban jelent meg.

A nyitókép csak illusztráció, forrás: Image by Freepik