Hogyan válasszunk prémium minőségű gineket?

Ahogy minden alkohol tartalmú ital esetében, úgy a gin italok között is lényegi különbségek lehetnek. Ez kifejezetten igaz akkor, ha például egy ismeretlen és a kifejezetten prémium minőségű gint hasonlítanánk össze. Utóbbiak esetében valódi élmény lehet az italozás, ezért most abban próbálunk segítő kezet nyújtani, hogyan válasszunk prémium minőségű gineket saját fogyasztásra, vagy épp ajándékba.

Miért válasszunk gint?

Egy-egy minőségi gint ma már több forrásból is beszerezhetünk. Ez többek között annak is köszönhető, hogy a gin évszázadok óta igen kedvelt alkohol tartalmú italnak számít, amelyet számtalan koktél alapanyagaként is felhasználhatnak, így például a bárok szinte működésképtelenek lennének a gin nélkül.

Ma már a gin az egyik legnépszerűbb és legszélesebb körben terjesztett párlat, amelynek számos változata létezik, erősségtől, stílustól, összetevőktől, ízélménytől függően.

Hol vásároljunk prémium gint?

A minőségi gin beszerzésére alapvetően két lehetőségünk van:

  • boltban vásároljuk meg,
  • ital webáruházból rendeljük.

A boltban való vásárlás esetében mindenképp érdemes felkészülni, hogy a választék kevésbé lehet széles és az árak is magasabbak lehetnek, de sokan persze ragaszkodnak a hagyományos vásárlási formákhoz. Szerencsére ma már a nagyobb üzletekben egyaránt találhatunk prémium minőségű gin italokat, amik között bátran válogathatunk.

A külön alkoholos és egyéb italok forgalmazására szakosodott webáruházakban igen széles kínálattal találkozhatunk. Emellett jó eséllyel kedvezőbb árakkal is találkozhatunk és bizonyos esetekben még külön leírást is kapunk az adott italról. Például ha szeretnénk kifejezetten agárdi gint online vásárolni, akkor arra egy megbízható ital webáruházból könnyedén lehetőségünk nyílhat.

gintonic

Milyen gin típusok közül választhatunk?

A gin italok előállítása során lényeges momentum, hogy több lépéses eljárás során készítik el őket. Legelőször többek között különféle gyógynövényeket áztatnak, melyekben különböző fűszerek is vannak. Ennek köszönhetően egy kifejezetten karakteres párlatot kaphatunk, melyet tovább gazdagítanak cukrokkal, és egyéb aromákkal.

A 21. században berobbant gin őrületnek hála ma már régi klasszikus és új gin típusokkal is találkozhatunk a boltok és webáruházak kínálatában. Alapvetően ginek esetében az alábbiak a legelterjedtebb és legismertebb típusok:

  • London Dry
  • Plymouth Gin
  • Old Tom Gin
  • Navy Strength Gin
  • Barrel-Aged Gin
  • Sloe Gin
  • Tanqueray Gin

Természetesen ezen felül számos más gin típus létezik, és mindegyiknek megvan a maga karakteres ízvilága és persze erőssége is.

Összegezve: A fentiek segítségével remélhetőleg mi magunk is könnyebben eligazodhatunk a minőségi, prémium ginek világában. Legyen szó önmagában való fogyasztásról, vagy koktél alapként való felhasználásról a prémium gin italok karakteres ízvilága biztosan magával ragad majd minket.