A gin tonik története

Magyarországon is nagy népszerűsége van a gin toniknak, aminek történetéről kevesen tudnak igazán. Pedig érdemes tisztában lenni ennek az ízletes koktélnak a múltjával, hiszen rengeteg változáson ment át a kezdetek óta. Általánosságban három alapanyagot tartalmaz, ettől lesz igazán frissítő és tradicionális. Nem sok ennél ismertebb és kedveltebb keverék létezik, ami mindig igazodik a fogyasztói igényekhez. Lássuk tehát a gin tonik valódi történetét!  

A gin tonik korszakai 

A Martinit leszámítva nem nagyon van olyan koktél, amely nagyobb figyelmet kapott volna, mint ez a keverék. Tulajdonképpen véletlenül jelent meg, akkor még Indiában használták gyógyszerként, nem csoda tehát az sem, hogy napjainkig különleges elbánásban részesül. Négy korszakot különböztethetünk meg, amin ez az ital átment.  

1. korszak: A korai gin tonik 

Ahogy a legtöbb jól sikerült találmány a véletlen műve, mint például a fagylalt tölcsér és a mikro, a gin tonik is egy baleset eredménye. Amikor a britek 1858-ban átvették az irányítást India felett, a legnagyobb gond a malária volt. Ekkor vették észre, hogy a tonicban található egy olyan anyag, amely anti-malária hatással bír. Mivel ez azonban borzalmas ízű, így ginnel és lime levével keverték össze, így igazi csemegévé vált. Ekkor kezdték el orvosi javaslatra inni ezt a mára nagysikerű koktélt. Nem sokkal később már kedvtelésből is fogyasztották.  

2. korszak: A XX. századi gin tonik 

Bár félig-meddig véletlenül találták fel az italt, szinte azonnal bekerült a legkedveltebb koktélok közé, ami által igazán népszerű ital lett. A 20. században már szinte alapvető elvárás volt a bárokban, hogy legyen ilyen változat is. Már ekkor figyeltek az arányokra, amit nem volt nehéz kitapasztalni, hiszen csak egy jó adag ginre, egy adag tonikra és persze egy kis lime levére volt szükség.  

3. korszak: A spanyol gin tonika  

Egészen tíz évvel ezelőttig nem igazán változott az ital, azonban nemrég a spanyolok rájöttek arra, hogy mennyire különleges is ez a keverék. Ahogy minden nemzet, ők is egy kicsit máshogy közelítik meg ezt az egészet, így megaélkották a saját változatukat, a “gin tonika” elnevezésűt. Ezt magasabb poharakba töltve kínálják, ráadásul különös figyelmet kap az ízléses kinézet, illetve a dekoráció. Fontos, hogy egy összhangban legyen az ízvilággal is. Akár otthon is elkészíthető, akár szecsuáni borsrról, akár fahéjról, akár áfonyáról van szó, bármivel iható.  

4. korszak: A mai gin tonik 

Az ital története tehát igencsak hosszú időre nyúlik vissza, így már most érdekes belegondolni, mi vár még ránk a jövőben. A gin ára webshopban igencsak kedvező, így akár otthon is készíthető ilyen finomság. Azonban a kreatív bartendereknek köszönhetően a XXI. századi gin tonik tartalmazhat szokatlan összetevőket és egyedi kiegészítőket egyaránt. Egyetlen korlátja van tehát manapság a keverék fogyasztásának, az pedig a kreativitás. Érdemes érdekes gyümölcsöket, egyedülálló szirupokat választani és egybekeverni azokat.  

Összegezve 

Kíváncsi voltál tehát, hogy mi a gin tonik története? Akkor bízunk benne, hogy most már végre tisztában vagy az ital eredetével.