Jót tesz, ha napközben is alszunk egy kicsit?

alvás napközben

Az ember agya az életkor előrehaladtával fokozatosan zsugorodik, de egy új tanulmány szerint azok, akik rendszeresen rövid, nappali szundikálást tartanak, 2-6 évvel meggátolhatják ezt az öregedési folyamatot.

A kutatók azt írták, hogy „ez a különbség nagyjából megegyezik a normál kognitív funkciójú és az enyhe kognitív károsodással rendelkező emberek agytérfogatának különbségével”.

A Sleep Health című folyóiratban nemrég közzétett tanulmány 378 932, 40 és 69 év közötti ember adatait vizsgálta. Az átlagéletkor 57 év volt. (Az emberek, akik mindannyian az Egyesült Királyságból származnak, korábban hozzájárultak egészségügyi és genetikai adataikkal a UK Biobank nevű adatbázishoz.)

Az agy 35 éves kortól kezdődően évente 0,2%-os ütemben kezd el zsugorodni, és ez az arány 60 éves korban évi 0,5%-ra nő – jegyezték meg a szerzők. Azért választották a szunyókálás agytérfogatra gyakorolt hatásának vizsgálatát, mert az agy zsugorodásának ütemét olyan rendellenességekkel hozták összefüggésbe, mint az Alzheimer-kór, az agytérfogatot pedig olyan alvászavarokkal, mint az álmatlanság.

„Eredményeink arra utalnak, hogy egyes emberek esetében a rövid nappali szundikálás a kirakós játék része lehet, amely segíthet megőrizni az agy egészségét az öregedés során” – mondta Victoria Garfield, a University College London genetikai epidemiológiai kutatója, PhD, egy nyilatkozatban.

A kutatók egy összetett, a személy genetikai profilján alapuló módszert alkalmaztak, hogy azonosítsák azokat az embereket, akik rendszeresen szunyókáltak napközben. A UK Biobank számára történő adatszolgáltatásban való részvételük részeként a vizsgálatban részt vevő személyek kognitív felméréseken vettek részt, hogy felmérjék vizuális memóriájukat és reakcióidejüket. A vizsgálatban részt vevő emberek egy csoportjának az agyi MRI-felvételekből származó képei is a UK Biobankban voltak, amelyeket a kutatók az emberek agyának méretének elemzéséhez használtak.

A szerzők megjegyezték, hogy korábbi kutatások kimutatták, hogy az idősek nappali szundikálása hatással van az agy egészségére, például növeli a kognitív feladatokban nyújtott teljesítményt. Egyes tanulmányok kimutatták, hogy a szunyókálás előnyei órákig vagy akár egy egész napig is fennmaradnak. Ez a legújabb tanulmány azonban nem talált kapcsolatot a szundikálás és az emberek vizuális memória- és reakcióidő-teszteken nyújtott teljesítménye között. A kutatók azt írták, hogy meglepte őket ez az eredmény, és azt sugallták, hogy a vizsgálatban résztvevők által elvégzett tesztek hibásak lehettek.

„Remélem, hogy az ehhez hasonló, a rövid szunyókálás egészségügyi előnyeit bemutató tanulmányok segíthetnek csökkenteni a nappali szunyókálás körül még mindig meglévő stigmát” – mondta Garfield.

A nyitókép csak illusztráció, forrás: Image by pressfoto on Freepik