Egy norvég város szerint egy nap 26 órából kellene, hogy álljon

Egy északi város, amely az orosz határ közelében fekszik, radikális javaslatot terjesztett elő, hogy megállítsa a népesség csökkenését: egy 26 órás nap bevezetését.

Vadso vezetői szerint ez a változás jobban megfelelne a helyi életmódhoz, és több időt biztosítana a lakosoknak a családi és szabadidős tevékenységekre, mint például a halászatra és vadászatra, írja az Index a Politico cikke alapján.

A “MOREtime” projekt keretében a városvezetés az Európai Bizottsághoz fordult, hogy hozzanak létre egy új időzónát, amely lehetővé tenné a hosszabb nappalokat. A polgármester, Wenche Pedersen szerint ez a változás vonzóbbá tenné a várost a fiatalok számára, és elősegítené a népességnövekedést.

Pedersen elmondása szerint a hosszabb napok lehetővé tennék a lakosok számára, hogy lassítsák le az életüket, és ne kelljen sietniük a munkába vagy a busz után. Az ötletet azonban még nem dolgozták ki részletesen, és a polgármester is elismeri, kétséges, hogy az Európai Bizottság jóváhagyja-e a javaslatot.

Az Európai Bizottság egyik képviselője szerint az időzónák meghatározása nemzetállami hatáskör, így a város javaslata valószínűleg nem kap zöld utat. Ennek ellenére a városvezetés reméli, hogy az új “akciózóna” segíthet a város népességfogyásának megállításában, amelyet az ukrajnai háború óta különösen fontosnak tartanak.

Ez is érdekelheti:

Furcsa bizonyítékot találtak a tudósok az időutazásra

A nyitókép csak illusztráció, forrás: Photo by Vidar Nordli-Mathisen on Unsplash