Akad, akinek sokáig fáj a feje az intim együttlét után

Az intim együttlét során tapasztalt fejfájás paradox jelenségként ismert, amely ellentmond a gyakori nézetnek, miszerint a szex csökkentheti a fájdalmat.

Két típusát különböztetik meg: az egyik lassan erősödik a szexuális aktivitás során, míg a másik hirtelen, intenzív fájdalomként jelentkezik az orgazmus közeledtével vagy bekövetkezésekor.

A fejfájás időtartama személyenként változó; az intenzív fájdalom néhány perctől egy napig tarthat, míg az enyhe fájdalom akár három napig is elhúzódhat. Érdekesség, hogy a férfiak körében két-háromszor gyakrabban fordul elő ez a jelenség, mint a nőknél, írja a 24.huScience Alert cikke alapján.

A koitális fejfájás, amely a lakosság körülbelül 1-1,6%-át érinti életük során, valószínűleg ennél gyakoribb, de az adatok (jelentés) hiánya miatt a pontos prevalencia ismeretlen. A jelenség hátterében álló okok nem teljesen tisztázottak, de a magas vérnyomásban szenvedők és a rendszeres fejfájással vagy migrénnel küzdők körében nagyobb a kockázat. A koitális fejfájást a fej és nyak területén lévő vénák rendellenességei is okozhatják.

Egy esetben, 2024 áprilisában, egy 61 éves nő az Egyesült Államokban agyvérzést kapott a szexuális aktus után. Nem ismerte fel a tüneteket, és aszpirint szedett a fájdalomra. Az aszpirin, mint vérhígító, bár bizonyos esetekben hasznos lehet, vérzés esetén súlyosbíthatja a helyzetet. A nő több aszpirint is bevett, ami hozzájárulhatott állapotának romlásához, de jelentések szerint mára már felgyógyult.

A szexuális aktivitás során bekövetkező agyvérzés az USA-ban nem olyan ritka, mint azt sokan gondolnák; minden tizenkettedik agyvérzéses esetben a beteg a szexuális együttlét után kerül műtőbe. A fizikai megerőltetés más formái, mint a futás, a nehéz tárgyak emelése, a tüsszentés, a WC-n való erőlködés vagy az erős nevetés szintén kiválthatnak agyvérzést.

A nyitókép csak illusztráció, forrás: Image by Drazen Zigic on Freepik