Hány randevú után lehet együtt tölteni az első éjszakát?

randevú szex

Manapság, főleg a nyugati kultúrákban, lazább az erkölcsi felfogás, így nem szólják meg azt, aki hamarabb ágyba bújik a párjával, mint esetleg kellene.

Azonban ez nem volt mindig így, illetve sokan ma is halogatják a döntést, főleg vallási okokból, írja az ILFSCIENCE.

A tudomány is vizsgálta a kérdést

Több kutatás is foglalkozott már a kérdéssel, így például egy 2010-ben folytatott felmérés arra az eredményre jutott, hogy akik gyakorolják az önmegtartóztatást, azoknak jobb és tartósabb lehet a párkapcsolatuk.

Egy 2012-ben készült további tanulmány nagyjából ugyanerre a következtetésre jutott, 600 amerikai házas és élettársi kapcsolatban élő pár internetes felmérésének adatait felhasználva. A kutatás azonban arra is kitért, hogy a korai együttélés néha inkább gazdasági kényszer, mint tudatos vágy miatt alakult ki.

Jason S. Carroll, a 2010-es tanulmány egyik társszerzője az általános nézetet bővebben is kifejtette az Institute for Family Studies blogbejegyzésében, egy olyan szervezetnél, amelynek önmeghatározása szerint az a küldetése, hogy „erősítse a házasságot és a családi életet”. Carroll elemzése két átfogó következtetésre jutott: az egyik, hogy a szex visszatartása lehetővé teszi az emberek számára, hogy tudatosabban válasszanak partnert; a másik pedig, hogy azok a párok, akik nem a szexre koncentrálnak, több időt tudnak a kapcsolatuk érzelmi aspektusaira fordítani, ami mélyebb intimitáshoz vezet.

E kutatások kritikusai ugyanakkor azt állítják, hogy a felmérések szubjektív értékítéleteken alapulnak, a megkérdezettek többsége így szereti szebbre festeni a valóságot.

Barton Goldsmith pszichoterapeuta szerint, aki 2015-ben nyilatkozott az Insidernek, elegendő 36 óra együttlét, aztán már bele lehet vágni az intim együttlétbe is.

Három randevú?

Sokan mások az úgynevezett „három randevú szabályát” idézték ideális viszonyítási pontként, ami ma már a nyugati kultúrában is gyökeret vert.

A „mikor”-nál azonban sokak szerint fontosabb, hogy megbarátkozzunk a gondolattal, azaz feltegyük a kérdést, mit jelent számunkra a szex.

Vagyis elégedettek vagyunk-e az alkalmi szexuális együttlétekkel, vagy komolyabb érzelmi kapcsolatra van-e szükségünk valakivel, mielőtt elköteleznénk magunkat. Nincs helyes vagy helytelen válasz, csak az a fontos, hogy folyamatosan párbeszédet folytassunk a partnerünkkel, hogy kiderüljön, mindenki ugyanazt akarja-e.

A nyitókép csak illusztráció, forrás: Image by Freepik