Íme az e-kerékpár, amihez nem kell akksi, mégis megy – Videó!

Pi-Pop elektromos kerékpár

Egy francia vállalkozó szuperkondenzátorral tárolja az energiát az akkumulátorok helyett, írja az Euronews Next.

Az akkumulátorral az a probléma, hogy az előállítása sok természeti erőforrást, például lítiumot vagy ritkaföldfémeket emészt fel, melyek bányászata rendkívül környezetszennyező.

Adrien Lelièvre francia vállalkozó azonban úttörő, fenntartható megoldást dolgozott ki, hogy e problémát orvosolja.

Szuperkondenzátorral felszerelve

A feltaláló Pi-Pop néven tervezett és szabadalmaztatott egy olyan e-biciklit, amely nem lítium akkumulátorokat, hanem szuperkondenzátorokat használ.

„A rendszer akkor töltődik fel, amikor könnyű az utazás, vagy amikor a kerékpár fékez, azaz az energiát visszaadja, amikor szükség van rá” – mondta Lelièvre, a kerékpár mögött álló STEE cég igazgatója az Euronews Nextnek.

Egyszerűen fogalmazva, a szuperkondenzátor úgy működik, hogy elektrosztatikus úton, vagyis lassan mozgó töltéssel tárolja az energiát. Ezzel szemben a lítium akkumulátor kémiai reakció formájában tárolja az energiát. Más szóval, a szuperkondenzátor nagyon gyorsan képes energiát tárolni és felszabadítani, éppen akkor, amikor arra szükség van. A kerékpár esetében ez azt jelenti, hogy az energiát akkor tárolja, amikor az illető pedálozik vagy fékez, és felhasználja azt a nehezebb műveletek, például az újraindítás vagy a hegymenet segítésére.

Lelievre becslése szerint a kerékpár szuperkondenzátorai által a kerékpárosnak nyújtott segítség elegendő ahhoz, hogy 50 méteres szintemelkedést is kibírjon, ha előtte sík terepen feltöltik, így a kerékpár az európai városok mintegy 80 százalékában használható.

A szuperkondenzátor koncepciója önmagában nem új innováció; az első ilyeneket az 1970-es évek végén gyártották. Ma már fotovoltaikus rendszerekben (például napelemekben), digitális fényképezőgépekben és egyes hibrid vagy elektromos járművekben használják őket teljesítményük javítása érdekében.

Lelièvre számára így abszolút logikusnak tűnt, hogy a technológiát a kerékpárokban is felhasználja.

Kép forrása: youtube