Űrmisszió, a Hold sötét oldalát fedezik fel a kínaiak

Kína újabb űrtörténelmi mérföldkőhöz érkezett: a világ első nemzeteként hajtott végre sikeres landolást a Hold rejtélyes, sosem látott oldalán.

A kelet-ázsiai ország most egy merész új misszióval készül felfedezni ezt a titokzatos területet, mintagyűjtés céljából, írja a NLC, hivatkozva CNN cikkére.

A Chang’e-6 űrszonda a múlt héten vágott neki az űrutazásnak, és várhatóan 53 napot tölt majd el a Hold Aitken-medencéjében. A misszió során a szonda a kráter geológiai és topográfiai jellemzőit fogja vizsgálni, és mintákat gyűjt a kráter különböző részeiről.

Az Aitken-medence a Hold legnagyobb és egyben legrégebbi krátere, mely hatalmas területet ölel fel: átmérője eléri a 2500 kilométert, mélysége pedig meghaladja a 8 kilométert.

A tudományos közösség izgatottan várja a szonda által hazahozott kőzetminták elemzését. Ezek a minták kulcsfontosságú információkat rejthetnek a Hold titokzatos “sötét oldaláról”, amelyet gyakran emlegetnek így, noha ez a megnevezés megtévesztő lehet.

Valójában ez az oldal is ugyanúgy megéli a holdnappalokat és holdéjszakákat, mint a Földről látható rész, és bőséges fényt kap a Napból. Egy holdnap hossza több mint 29 földi nap, míg egy holdéjszaka körülbelül két hétig tart.

Ez is érdekelheti:

Elon Musk, az embernek többbolygós fajjá kell válnia, ha túl akar élni

A nyitókép csak illusztráció, forrás: JB képe a Pixabay -en.