Minden, amit tudni kell a rendezvénybiztosításról

A rendezvények szervezése nem kis feladat, legyen szó egy nagymérvű gálaestről vagy egy kisebb céges partiról. A szervezők feladata igen sokrétű, mindenre oda kell figyelniük – az előkészületektől kezdve az utómunkálatokig.

Éppen ezért segítséget is igénybe kell venni: a rendezvényszervezés munka sosem egyszemélyes dolog. Igen fontos például a biztonságért felelős cég kiválasztása is, akik gondoskodnak a beléptetésről és arról, hogy a vagyontárgyakban se essen kár az esemény idején.

De a rendezvénybiztosítás fogalma nem csak ebben merül ki, sok más is idetartozik még: ezeket mutatjuk be cikkünkben.

Biztonsági cégek szerepe a rendezvénybiztosításban

Az első dolog, amit a MOE Rendezvényakadémia online rendezvényszervező tanfolyamán is megtanítanak, hogy támaszkodjunk más emberekre, mindig kérjünk segítséget a szervezéshez. Nagyobb események létrehozásakor például kiemelt lesz a biztonság kérdése, éppen ezért mindenképp tanácsos egy biztonsági céggel együttműködni.

Ők lesznek azok, akik a szakhatósággal tartják majd a kapcsolatot, felmérik a terepet, és eldöntik, mennyi őrt küldjenek majd az eseményre. Egy koncerten például nemcsak a beléptetésnél tudnak segíteni, hanem a randalírozók, ittas személyek felelősségre vonásában is.

A biztonsági terv

Vannak olyan rendezvények, amelyek engedélykötelesek, a jegyző jóváhagyása szükséges a megrendezésükhöz: a zenés-táncos rendezvények ilyenek. A biztonság érdekében ilyenkor biztonsági tervet kell készíteni, amely egy igen összetett, több pontból álló dokumentum.

A rendezvényszervezők ezt a feladatot is olyan cégekre bízzák, akik értenek ehhez, hiszen sok szakmai tudás kell egy ilyen terv megalkotásához. Néhány dolog, aminek szerepelnie kell a leírásban:

  • A rendezvényhelyszín alaprajza, befogadóképessége
  • A beléptetés és kiléptetés mikéntje
  • Kiürítés módja, ha baleset, esetleg tömeges rendbontás történik
  • Azon személyek felsorolása, akik részt vesznek a rendezvény biztosításában
  • Az egészségügyi biztosítás feltételeinek számbavétele

Egyes esetekben akár tűzvédelmi tervet is kell készíteni, azt, hogy erre mikor van szükség, megtanítják a rendezvényszervező képzésen is.

Aki nem akar kockáztatni, az köt rendezvénybiztosítást

Kisebb és nagyobb rendezvényeken is bármikor előfordulhat baleset, bármi más kellemetlenség – akár táskalopás, darázscsípés, stb. Jó, ha egy rendezvényszervező felkészül minden eshetőségre.

Persze sosem lehet előre megjósolni, mi lesz, de jobb, ha kötünk rendezvénybiztosítást. Vannak már külön e feladatra szakosodott biztosítók, akik fel tudják mérni a kockázatokat, és a kapott adatok alapján kalkulálják ki az árat.

Nem szabad ezen spórolni, hiszen PR szempontjából is jó, ha a szervező magabiztosan tud intézkedni egy incidens, lopás, baleset, stb. kapcsán.

Hogy mire célszerű még figyelni, arról a tapasztalt szakemberek tudnának mesélni: jó, ha minden kezdő rendezvényszervező olvas esettanulmányokat ezzel kapcsolatban is.

Szponzorált tartalom – Hirdetés (x)