A pigmentek jelentősége a makettezésben

A pigmentek tulajdonképpen mindenre bevethetők, alkalmazhatjuk őket katonai repülőn, sci-fi maketten, harci gépen, diorámán egyaránt. Akár városi, akár természeti környezetet hozunk létre, általuk koszolhatunk, sarat is megjeleníthetünk, sőt, még lerakódásokat, koptatásokat, poros felszínt is létrehozhatunk.

Rendkívül sokoldalúan használhatók, gondoljunk a gépjárművek kerekeire, a szennyezett csövekre, a poros falakra. Pigmentek segítségével imitálhatunk rozsdát, homokot. Ami pedig a beszerzésüket illeti, a Modellfutár készítményei között bátran válogathatunk.

Pigmentek régen és napjainkban

A régmúltban a makettezők pasztellkrétákat reszeltek csiszolóvásznakon, s ezt a reszeléket vitték fel a kész példányra az elérni kívánt hatás függvényében. Manapság persze már elérhetők speciális, finomra őrölt pigmentek (hála egy Miguel nevű úriembernek). Ezek a termékek azért is váltak igazán népszerűvé, mert könnyen használhatók, kiváló minőséget képviselnek, ami állandónak tekinthető, és megjelentek a változatos színpaletták, például a föld színek.

A pigmentek a szerkezetükből adódóan tökéletesen bevethetők sár, illetve egyéb lerakódások megjelenítéséhez, ugyanis a szemcsék jellemző, felismerhető textúrát adnak a felületnek. Mi más célja is lenne a weathering folyamatoknak, minthogy a “játék kinézetet” élethűbbé tegyük, azaz megtörjük az egységes, homogén felület harmóniáját.

Aranyszabály, hogy ne egy színt alkalmazzunk, hanem több árnyalatot keverjünk, hiszen így sokkal szebb, realisztikusabb végeredményt kaphatunk. 

Hogyan alkalmazzuk?

Érdemes körülnézni a bőséges palettán, ahol találhatunk rengeteg specifikusabb változatot is, mint a már említett föld színek vagy épp fémszerű alapok. 

A felhasználásukat tekintve két választási lehetőségünk is akad: szárazon, nedvesen. Általában a kezdők, vagyis akik még csak most ismerkednek a pigmentekkel, szárazon kezdik el használni, persze a végeredmény ez esetben gyakran csalódást okoz. Természetesen a száraz felhasználási mód is igen hasznos, de inkább utolsó lépésként, jóval kisebb arányban alkalmazva. 

A nedves alkalmazással többféle hatást is elérhetünk, de fontos tanácsként érdemes megfogadni azt, hogy nem a pigmentet nedvesítjük, hanem a felületet. Csupán enyhén megnedvesítjük, nem pedig elúsztatjuk az egészet. Persze ez sem szentírás, hiszen más hatás hozható létre akkor is, ha például a tiltás ellenére a pigmentet nedvesítjük.

Különféle rögzítési módok

Választhatjuk a vízzel, a mixekkel és a pigment fixálókkal történő rögzítési módot is. Kétségtelen, hogy nem az első megoldás jelenti a legjobb opciót, ehelyett érdemesebb más-más mixekkel dolgozni, melyek java hígító és/vagy pigment fixer keveréke, de bevethető vízzel hígított PVA, 70%-os alkohol, gyári bemosó, wash is. 

Igazából rajtunk múlik, hogy mit választunk, idővel kitapasztaljuk a számunkra legjobb megoldásokat.

Szponzorált tartalom – Hirdetés (x)