Németország bekeményít: A jövőben szigorúbb szabályok vonatkoznak a kutyatenyésztésre

Németországban az eddigieknél is jóval szigorúbb állatvédelmi törvényt mutattak be, mely a tenyésztőket érinti. Olyannyira kemény szabályokról van szó, hogy könnyen lehet, bizonyos kutyafajták tenyésztése végleg befejeződik.

A Kutyabarát Magazin hírei nem csupán a kutyatartók számára lehetnek érdekesek. Az online platformon böngészve értesülhetünk többek közt a németországi állattenyésztést érintő változásokról. A törvényjavaslat komoly felzúduláshoz vezetett, így a Német Kutyák Egyesülete petíciót indított, melyet már több, mint 25 ezren írtak alá.

A nagy port kavart törvényjavaslat

A német Élelmiszerügyi és Mezőgazdasági Minisztérium jóvoltából benyújtott törvényjavaslat célja az volna, hogy megakadályozza a különféle panaszokat okozó tulajdonságok továbbörökítését. Alapvetően a nemtörődöm, illetve kegyetlen módon történő szaporítás meggátolása lebeg a törvény benyújtóinak szeme előtt.

Az egészségügyi problémákat okozó fajtajellegek közé tartozik a várható alacsony élettartam, a nyomott orr, a fogak és a csontváz rendellenességei, az aránytalanul rövid láb, valamint a szőrtelenség. Ezenkívül a törvényjavaslat az állatok online kereskedelmét is szabályozná.

Következmények, ha a törvényjavasalatot elfogadják

Érthető módon a tenyésztők körében nagy felzúdulást keltett a törvényjavaslat. Többek között azzal érvelnek ellene, hogy olyan követelményeket tartalmaz, melyek bizonyos kutyafajták szaporításának végéhez vezethetnek. Például a tacskó jövője szinte biztosan bizonytalanná válik.

Emellett a lábhosszra vonatkozó előírás a Jack Russel terrier, beagle, illetve a mini schnauzer fajtákra is hatással lenne. A fentebb említett Német Kutyák Egyesülete, vagyis Verband für das Deutsche Hundewesen megítélése alapján a törvény célkitűzése, hogy betiltsák minden olyan fajta tenyésztését, mely jelentős mértékben eltér az eredeti farkas típusú kutya felépítésétől és méretétől.

Veszélybe kerülhet a németek kedvenc fajtája, a tacskó

A tacskót nem hiába emlegetik tipikus német kutyaként, hiszen Németországban nagy kedvencnek számít. A tacskó köztudottan hosszú testtel és rövid lábakkal rendelkezik. Ennek az állatnak tipikus fajtabetegsége a tacskóbénuláshoz vezető porckorongsérv. A rövid, vagy másként szólva nyomott orrú kutyák tenyésztésében is változások állhatnak be, hiszen őket is érinti a módosítás. Ilyen például a mopsz, francia vagy angol bulldog tenyésztése.

A Német Kutyák Egyesületének igazgatója azzal érvelt a javaslat ellen, hogy nincsen megfelelően meghatározva. Úgy vélik, hogy ebben a formában elfogadva a törvény számos egészséges, illetve népszerű kutyafajta tenyésztését is el fogja majd lehetetleníteni.

Szponzorált tartalom – Hirdetés (x)