Egy feltétellel semmisítené meg a NASA a Nemzetközi Űrállomást

Nemzetközi Űrállomás

A Nemzetközi Űrállomás egykönnyen nem pótolható, ezért kompromisszumra kényszerülhet a NASA, írja a SpaceNews.

Ken Bowersox, az űrhivatal egyik vezetője nemrég úgy nyilatkozott, hogy alaposan megfontolják az űrállomás leállításának az időpontját.

Erre csak akkor kerülhet sor, áll a közleményben, ha már biztos lesz, hogy az új ISS mikor kezdhet el működni.

A jelenleg is még működő, egykor szebb napokat is látott űrállomás 1998-ban kezdett el a Föld körül keringeni, nemzetközi kooperáció keretében. A felek anno abban állapodtak meg, hogy 2030-ig működtetik az objektumot, az oroszok pedig 2028-ig, hisz ők négyévente nyilatkoznak arról, hosszabbítanak-e.

A NASA ugyanakkor cégekkel is kooperálna, hogy folytathassa a tudományos kutatásokat, mégpedig azzal a feltétellel, hogy 2 űrhajósuk mindig legyen a fedélzeten, mely kitétel, ha teljesül, 2030-ban végleg befejezi tevékenységét az ISS.

A cégekkel való együttműködés kapcsán felmerül egy további kérdés is, mennyi pénzzel tud beszállni a NASA a kereskedelmi céllal építendő űrállomások működtetésébe, hisz akár csak egy űrhajós (napi) életfeltételeinek a megteremtése is igen költséges, így egyenlőre még nem lehet tudni, létrejöhet-e, és ha igen, mennyi időn belül a kooperáció.

Ez is érdekelheti:

2025-ben nyitják meg az első hotelt az űrben

A nyitókép csak illusztráció, forrás: WikiImages képe a Pixabay -en.