6 ötlet tetőtéri fürdőszoba kialakításához

A tetőtéri lakásokhoz kedvező áron juthatunk hozzá. Berendezésük azonban gyakran fejtörést okoz. Különösen, ha kis helyiségekkel kell gazdálkodnunk. Az is gyakori, hogy a fürdőszoba kerül a tetőtérbe, s meg kell keresnünk a lehető legpraktikusabb elrendezést. Te is ezzel a problémával nézel szembe? Az alábbiakban 6 olyan ötletet ejtünk ki, mely segíthet a tetőtéri fürdőszoba kialakításánál.

1.      Zuhanytálca nélkül

Túlságosan kicsi a hely? Nem találsz különleges alakú zuhanytálcát? Olykor a legjobb helykihasználást az összefolyós, azaz tálca és kabin nélküli megoldás biztosítja, épített zuhannyal. Nagyon kicsike szobánál ez az optimális helykihasználás.

2.      Zuhany és kád egymás mellett

Nem szeretnél lemondani a praktikus és gyors tusolásról, de a fürdőkád habos kényeztetéséről sem? Nem is kell, hiszen egy zuhanyfal mögött helyet kaphat egy kád, mellette pedig egy épített zuhany! Izgalmas burkolatok felhasználásával nem tűnik majd furcsának vagy zsúfoltnak ez az elrendezés sem. További előny, hogy a ráfordítás csupán egyetlen megfelelő méretű Sapho zuhanyajtó ára, hogy egyszerre előzzük meg a kádból és a zuhanyból kifolyó vizet is.

3.      Tárolók tetőtéri fürdőszobában

Alapszabály, hogy ilyen helyiségbe ne helyezzünk masszív, robosztus szekrényeket. Ezek ugyanis optikailag is szűkítik a teret, valamint nehéz hozzájuk igazodni. Helyettük a ferde fal alatt kisebb polcokat, szekrényeket, tárolókat helyezhetünk el. Maradjon azonban szellős az elrendezés, ne zsúfoljuk túl a teret!

4.      Ablakok kreatívan

A helyiségben mindenképpen legyen ablak! A természetes fény ugyanis több szempontból is hasznos. Nemcsak a teret növeli optikailag, de lelkiállapotunkra is jótékonyan hat. Az ablak nagy eséllyel tetőablak lesz, a kérdés csak az, hogyan igazítsuk hozzá az elrendezést.

A kád felett

Csodálatos érzés, ha egy kellemes fürdő közben nézhetjük a csillagokat. Nyugodtan elhelyezhetjük tehát a kádat a kis tetőablak alatt.

A zuhanyzóban

Az ablak kerülhet a tusolón belülre is, így a fény megfelelő helyre összpontosul. Természetesen csak akkor, ha elegendő a belmagasság, s fel tudunk egyenesedni.

A WC felett

Semmi akadálya, hogy így rendezzük be a szobát. Itt is csak arról győződjünk meg, hogy senki nem üti be a fejét, mikor felegyenesedik.

5.      Optikai térnövelés a fürdőszobában

Akármilyen szűk terekkel dolgozunk, néhány ötlettel nagyobbnak mutathatjuk a helyiséget. Az alábbiakat érdemes kipróbálni:

  • A fehér vagy világos árnyalatok nagyon jól működnek.
  • A hosszú, magas tükrök tágítják a teret.
  • A természetes fény szellősebb érzést biztosít.
  • A világítás ne a ferde falakon, hanem az egyenes részeken legyen!

6.      Gondoskodj a fürdőszoba szellőzéséről!

Nem szigorúan a berendezéshez tartozik, de kulcsfontosságú a szellőzés a tetőtéri helyiségnél is. Nagy ugyanis a veszélye, hogy a forró, párás levegő kicsapódok egy egy nem megfelelően szigetelt, hideg tetőfelülettel érintkezve. Ebből idővel penész lesz. A következőképpen előzhetjük ezt meg:

  • gyakori szellőztetés
  • gondos, légáteresztő szigetelés
  • penész- és páraálló festék

A kialakítás előtt érdemes szakemberrel konzultálni, mert a penész nagyon egészségtelen és kellemetlen jelenség.

Összefoglalva: A tetőtéri fürdőszoba berendezése akkor is lehet divatos, stílusos és legfőképpen praktikus, ha kis tér áll rendelkezésre. Fenti berendezési tippjeink segítségével Te is kihozhatod a legtöbbet ebből a helyiségből.