Minden, amit az akkus gépekről tudni érdemes!

Az akkumulátoros gépek egyre népszerűbbek, ami annak köszönhető, hogy roppant könnyen kezelhető, bárhol használható megoldást kínálnak a felhasználók számára, ráadásul ma már a teljesítmény sem marad el, az elektromos, vagy akár a benzines gépektől sem. Az alábbiakban éppen ezért összegyűjtöttünk mindent, amit az akkus gépekről tudni érdemes

Akkus szerszám és gép választék

Az akkumulátoros gépek választéka ma már roppant széles, ennek köszönhetően léteznek kisebb kompakt és komoly méretű gépek is, mint például a:

 • kézi körfűrészek,
 • sarokcsiszolók,
 • fúrókalapácsok,
 • fűkaszák,
 • láncfűrészek,
 • fűnyírók,
 • metszőollók.

Akkus gépek kapacitása

Egy akkumulátoros gépek esetében az akkumulátor kapacitása fontos kérdéskör, mert ez nagyban befolyásolhatja a gép teljesítményét, üzemidejét és nem utolsó sorban súlyát is.

Az akkumulátoros gépek ma már számos verzióban készülnek így megtalálhatók:

 • 4,8V-os,
 • 10,8V-os,
 • 12V-os,
 • 14,4V-os,
 • 18V, és
 • 24-36V-os akkus gépek is.

Fontos szempont tehát az akkumulátoros gépek esetében kapacitása. Alapvetően az akkus gépeknél a kapacitás annyit jelent, hogy minél magasabb ez az érték, annál hosszabb ideig tudunk egy töltéssel dolgozni. Azaz, ha van egy 4,0Ah-s akkus azzal kétszer olyan hosszú ideig tudjuk ugyanaz a munkát elvégezni, mint egy 2,0Ah-s akkuval

Szerencsére a megbízható akkus gép webshopok oldalán minden termék esetében feltűntetésre kerül az adott termék teljesítménye és akkumulátor kapacitása is, így könnyebben összehasonlíthatjuk a különböző márkájú eszközöket.

Akkus gépek súlya

Az akkumulátoros gépek esetében a súly a napi folyamatos használat mellet nyilvánvalóan fontos tényező lehet. Emiatt a legtöbb gyártó törekszik arra, hogy a lehető legkisebb súly mellé a legnagyobb erőt biztosítsa. Ennek ellenére azonban alapvetően elmondhatjuk, hogy minél nagyobb a kapacitás és a nyomaték a gépünk annál nehezebb lesz. Ezt mindenképp érdemes szem előtt tartanunk, hiszen így egyszerűbb feladatokhoz kisebb gépek i elegendők lehetnek.

Akkumulátoros gépek tárolása

Az akkumulátoros gépek hosszú élettartama miatt mindenképp rédemes tisztában lennünk azok tárolási módjával is. Ezek a modern gépek a megvásárlásuk után azonnal használatba vehetők, a hagyományos akkukkal ellentétben már nincs szükség kisütésükre, majd a teljes feltöltésre.

Fontos azonban, hogy ne várjuk meg, hogy az akkuk lemerüljenek, de nem is szükséges, hogy 100 százalékosra feltöltsük őket. Emiatt nem kell oda figyelni sem a töltési ciklus hosszára, sem a használati idő hosszára, mert ezek az akkumulátorok bármikor tölthetők, akár 5-10 perces résztöltéssel, akár a teljes töltési ciklus végéig is.

Tárolás során ügyeljünk arra, hogy az akkut tartsuk távol a nedvességtől, párától és lehetőleg tiszta, száraz, vegyszerektől mentes helyen tároljuk őket, így várható a leghosszabb élettartam.

Összegezve

Az akkumulátoros gépek esetében tehát az energiatároló cellák nagy szabadságot adnak a felhasználók kezébe, de cserébe érdemes odafigyelni a megfelelő kapacitásra, illetve tárolásra is.

meta:

Az alábbi cikkben összegyűjtöttünk mindent, amit az akkus gépekről tudni érdemes, ha épp egy ilyen berendezés vásárlásán gondolkodnánk otthonra, vagy munkához.