Mit tartalmaznak a szerszámkészletek?

A szerszámkészletek hasznosak lehetnek minden barkácsoló, vagy épp profi szakember számára, hiszen minden olyan eszközt tartalmazhatnak, melyekre szükségünk lehet. Természetesen a szerszámkészletek között is ezer félét találhatunk kezdve a mérettől, a felszereltségtől, kialakítástól. Az alábbiakban ennek fényében azzal is foglalkozunk, hogy mit tartalmaznak a szerszámkészletek és mi alapján érdemes szerszámkészletet vásárolni.

Miért éri meg szerszámkészletet használni?

Örök igazság, hogy a dolgok akkor romlanak el a legtöbbször, amikor a leginkább nem számítunk rá. Például akkor durran el a vízcső, ha elindulnánk otthonról. Az éjszaka közepén ég ki a villanykörte. A legnagyobb sietségben marad a kezünkben a gardrób kilincse.

Ezeknek a problémáknak a jelentős része valószínűleg a megfelelő szerszám birtokában nagyjából 5 perc alatt orvosolható. Ehhez azonban nem árt ha kéznél van legalább egy kis méretű szerszámkészlet, amiben az alapvető eszközök rendelkezésre állnak.

Hogyan vásároljunk szerszámkészletet?

Mielőtt beszerzünk egy szerszámosládát, érdemes végig gondolnunk, hogy pontosan milyen igényeink vannak:

 • milyen eszközökre van szükségünk,
 • milyen kiegészítőket tartalmazzon a szerszámkészlet,
 • tartalmazzon-e szerszámgépet,
 • hagyományos, vagy speciális feladatra (pl.: villanyszerelés) keresünk készletet,
 • milyen árkategóriában keresünk készletet.

Utóbbi esetében, amennyiben hosszú távon gondolkodunk, érdemes egy kicsit több pénzt beruházni egy jó minőségű, masszív tárolóval ellátott készletre, hiszen ha sokat használjuk, hozzuk-visszük, óhatatlanul is letörhetnek a láda fülei, a zsanérja a műanyag öregedése miatt.

Szerszámkészlet tartalma

Arra, hogy mit tartalmazzon egy minden helyzetre felkészített szerszámkészlet igen nehéz ideális választ adni. Szerszám vásárláskor webáruházban, vagy szaküzletből is vásárolhatunk, de jó eséllyel megtapasztalhatjuk, hogy számos verzió közül választhatunk, a komplett készletek közül, vagy ha mi magunk gyűjtenénk össze egyedi szerszámkészletünket. Az alapfeladatok esetében mindenképp szükségesek olyan alapdarabok, mint például egy:

 • kalapács,
 • kombinált fogó,
 • csavarhúzó,
 • imbuszkulcsok,
 • szike,
 • mérőszalag.

Csavarhúzóból többfajtát is érdemes tartalmaznia a szerszámkészletnek, de minimum egy laposfejű és egy csillagfejű amire szükségünk lehet.

Célszerű lehet még vásárolnunk néhány villáskulcsot, legyen köztük néhány nagyobb méretű is, amivel a vízcsapokat is megszerelhetjük.

Amennyiben tudunk villanyt szerelni, jól jöhet néhány speciálisan erre a célra készített, szigetelt csavarhúzó, fogó és fázisceruza is.

Összegezve: Az ideális szerszámos láda tehát abszolút személy- és feladat függő, így mindenképp érdemes alaposabban megfontolni, hogy milyen tartalmú szerszámkészletre is van szükségünk.