2021-es napelemes hírek Magyarországon

Világszerte egyre nagyobb teret kap az alternatív energia használata. A klímaváltozás megállítására született akciótervek hatása a kormányokon keresztül az emberekhez is eljut. Magyarországon is támogatást kapnak a lakossági és egyéb napelem beruházások. Vannak természetesen olyan körülmények is, melyek a megújuló energia ellen dolgoznak.

Érdemes folyamatosan követni a napelemes híreket, különösen felújítás és házépítés előtt. Cikkünkben a 2021-es tudnivalókat és újdonságokat mutatjuk be.

Napelem 2021-ben otthonfelújítás támogatással

2021 egyik legjobb napelemes híre, hogy az otthonfelújítási támogatás lakossági napelemes rendszerekre is igénybe vehető. A program 2021. január 1-jén indult és a támogatás 2022. december 31-ig igényelhető. Ezt kell tudni a lehetőségről:

  • Csak a saját otthon korszerűsítésére szólhat.
  • A támogatás a felújítási költségek felét fedezheti, de maximum 3 millió forintig.
  • Feltétele, hogy legalább egy gyermeket neveljen a család.
  • Utólagosan téríti a fenti összeget.
  • Február 1-től otthonfelújítási kölcsön is igénybe vehető. Így a megfelelő önerő híján is nekiláthatnak a felújításnak a családok.

Természetesen az otthonfelújítási támogatás nemcsak napelemre szól, viszont nagyszerű lehetőség a napelemre vágyók számára.

A szaldóelszámolás megszűnése 2021-ben

Ez a kevésbé kedvező hír már 2020-ban nyilvánosságra került. További részletei azonban 2021-ben derültek ki. Ennek értelmében a napelem által termelt energiát a szolgáltatók máshogy számolnák el, mint eddig, azaz szaldó helyett bruttó módszerrel.

Mit jelenet a bruttó elszámolás?

Az eddigi szaldóelszámolás keretében a háztartásban napelemekkel termelt és az elfogyasztott energia különbségét kell rendezni a szolgáltató felé. Az új rendszer azonban más árat határozna meg a megtermelt energiára, s mást (valószínűleg magasabbat) a hálózatból vásároltra. Ezt nevezik bruttó elszámolásnak. A részletek még nem ismertek, de ez a háztartások számára valószínűleg kevésbé kedvező változást hoz majd.

Mi történik az új napelem beruházásokkal?

Akik június 30-ig meg tudják kötni a villamosenergia-vásárlási szerződést a szolgáltatóval, és az üzembe helyezés időpontját is ki tudják tűzni, még a régi elszámolás alá esnek. Mivel ezt a szabályt 2021-ben szigorították, sokan kicsúsznak majd a határidőből.

nap no tartja

Válságkezelés napelemmel Magyarországon

A legfrissebb napelem hírek között szerepel, hogy Magyarországon terv szerint a koronavírus okozta válságkezelés része lesz a napelem támogatás. Az EU-tól 6000 milliárd Ft támogatást igényelhetünk válságkezelésre. Ebből a kormány tervei szerint 251 milliárd jut a lakossági napelemes rendszerek támogatására. A kalkuláció azt mutatja, hogy a program 80 ezer háztartást segít majd napelemes rendszerhez. A program egyrészt segíti a rezsicsökkentést, másrészt a nemzetközi klímacél elérését.

Vissza nem térítendő támogatás napelemre

A fenti jó hírek után mindenki a konkrétumokra kíváncsi. Mikortól érhető el a vissza nem térítő támogatás lakossági napelemes rendszerekre? Kik a kedvezményezettek?

A válasz valószínűleg 2021 második felében érkezik. A hírek szerint 30-40% vissza nem térítendő támogatásról lenne szó napelemes rendszerekre.

Környezetkímélő járművek

A kormány környezettudatos programja keretében a közösségi és egyéni közlekedést is igyekeznek zöldíteni, s napelem által termelt energiával működtetni. A terv elemei a következők:

  • Zöld busz program: elektromos buszok a dízelüzeműek helyett a nagyvárosokban
  • Elektromos autók vásárlásának további támogatása pályázatokkal

Remélhetőleg 2021 hátralévő részében egyre több információ derül ki ezekről a programokról és lehetőségekről.

2021-es hírek ingatlan használatbevételi engedélyről

Csökkentheti a napelem telepítési kedvet egy 2021-es könnyítés az épületek használatbavételi engedélyéről. Eredetileg 2020. december 31. után már csak a 25%-ban megújuló energiát használó ingatlanok kaphattak volna használatbavételi engedélyt Magyarországon. Ezt a határidőt azonban meghosszabbították 2022. június 30-ig.

Összefoglalva: 2021 bővelkedik napelemes hírekben. Rengeteg terv született arra, hogy kormányzati szinten támogassák a napelemes beruházásokat és a zöld programokat. Bár néhány lehetőségre még várni kell, az otthonfelújítási támogatás már meghozta a napelem telepítési kedvet. Vannak persze olyan 2021-es hírek, melyek ez ellen hatnak. Összességében azonban az alternatív energia felé billen a mérleg nyelve.

Meta: 2021-ben napelemet tervezel házadba? Az otthonfelújítási program vagy a vissza nem térítendő támogatás érdekel? Kattints a legfrissebb hírekért!