Minden, amit a teljeskörű rendszergazda szolgáltatásokról tudni érdemes

A teljeskörű rendszergazda szolgáltatások olyan tevékenységeket foglalnak magukba, amik stabil és folyamatosan fejlődő alapot szolgáltatnak a cégek működéséhez.

Ki az a rendszergazda?

A rendszergazdák felelősek alapvetően a cégek IT rendszereinek felügyeletéért, karbantartásáért és konfigurálásért. A rendszergazda foglalkozik a személyi számítógépek, laptopok telepítésével és a szerverek, hálózatok, biztonsági rendszerek és egyéb informatikai infrastruktúrák kezelésével.

A rendszergazda jelentőségét mutatja, hogy egyre ritkább, hogy egy cég működésében valaki egy személyben látja el a rendszergazda feladatokat. A gördülékeny munkavégzéshez szinte elengedhetetlen a rendszergazda folyamatos elérhetősége, szerteágazó és állandóan megújuló ismerete, tapasztalata. Ezeket pedig csak egy csapat tudja biztosítani.

A rendszergazdák segítenek az alkalmazottaknak informatikai problémáik megoldásában, gyakran ők rendelik meg az IT-hoz kapcsolódó eszközöket, sőt, meghatározó szerepük lehet a cég IT üzletpolitikájának kialakításában.

Kinek ajánlott?

Mindenképpen érdemes igénybe venni egy minőségi, teljeskörű rendszergazda szolgáltatást, amennyiben szeretnénk stabil, folyamatosan fejlődő informatikai hátteret biztosítani a cég működéséhez.

A minőségi rendszergazda szolgáltatások ismérvei

A teljes körű rendszergazda szolgáltatások a következőket tartalmazhatják:

Helyi infrastruktúra üzemeltetése

Az irodában elhelyezett szerverek, számítógépek és egyéb hálózati eszközök üzemeltetése távolról vagy helyszíni kiszállással. Ez gyakorlatilag az internetkapcsolat, az irodai hálózat és wifi hibátlan működését jelenti, a szerverek és irodai nyomtatók, illetve a laptopok és munkaállomások megfelelő állapotát, elérhetőségét. Ide tartozik a számítógépekre telepített legális szoftverek üzemeltetése is.

Cloud rendszerek üzemeltetése

A teljesen felhő alapú rendszerek szakértő használatának előnye, hogy költséghatékonyak és biztonságosak. Üzemeltetésük távolról is könnyen megoldható.

felho tarhely

Hibrid rendszerek üzemeltetése

On-premise (saját telepítésű) és felhős rendszereket összekötése. Helyi szerverek, munkaállomások kapacitás kiegészítése, egyes szolgáltatások (pl. levelezés) felhő alapúvá tétele.

Folyamatos felügyelet, segítségnyújtás

A szerverek és számítógépek működésének folyamatos monitorozása. Telefonos és e-mailes elérhetőség, továbbá helyszíni kiszállások, igény szerint kihelyezett rendszergazda szolgáltatás.

Költségek

A teljeskörű rendszergazda szolgáltatások ára sok elemből tevődik össze. A havi költségeket általában meghatározza a megrendelői méret, a választott szerver, felhő alapú rendszer havi díja, kiszállások díja, stb.

Összefoglalva: A teljeskörű rendszergazda szolgáltatások manapság elengedhetetlenek egy cég stabil és fejlődő működtetéséhez. A képzett informatikus csapat szolgáltatásai között szerepel a helyi infrastruktúra, a felhő alapú vagy éppen hibrid rendszerek üzemeltetése, az online és személyes jelenlét, segítségnyújtás.