Száznál is többen kerültek kórházba egy japán étrend-kiegészítő miatt

Száznál is többen kerültek kórházba egy japán étrend-kiegészítő miatt, két ember pedig meghalt vesebetegségben Japánban, írja a kyodonews.

Mint ismeretes, vörös élesztőrizst használnak színezésre és ízesítésre étrend-kiegészítőkben, mely alapanyag megtalálható volt abban a termékben is, melyet koleszterinszint csökkentéséhez szedtek a kórházba került, illetve elhalálozott betegek.

Kínai hírekben az esettel kapcsolatban megjegyezték: az élesztőrizs erjedése során egy citrinin nevű, mérgező anyag keletkezik, mely vesebetegséget okozhat, és ez állhat összefüggésben a megbetegedésekkel, illetve a halálesetekkel.

A gyártó cég, a Kobayashi Pharmaceutical Co. ezt cáfolta, szerintük a termék nem tartalmazott citrinint, ugyanakkor visszahívta a beni-koji étrend-kiegészítőket. Ez azonban nem vezethet a végleges megoldáshoz a szigetországban, hisz számos más termék is tartalmazza az élesztőrizst.

A kormány vizsgálatot rendelt el az ügyben. Kínában és Tajvanon pedig, ahol e kiegészítők szintén kaphatók, a terméket kivonták a forgalomból.

Ez is érdekelheti:

Egy ember meghalt, több beteg lett, mert szennyezett ásványvizet ittak

Hárman meghaltak, mert ittak a gyorsétteremben készült turmixból

A nyitókép csak illusztráció, forrás: Image by Freepik