Pesszimisták a fiatalok a munkavállalást illetően?

A K&H ifjúsági indexe rámutat, miszerint a fiatalok inkább borúlátóak a jövőbeli karrierjükkel kapcsolatban, írja az economx.

A nappali tagozatos egyetemisták majdnem fele, csak 42 százaléka véli úgy, hogy inkább könnyen vagy nagyon könnyen talál majd állást, miután végzett a tanulmányaival.

Ez az arány ugyan négy százalékkal jobb az előző negyedévi válaszokhoz képest, de hosszabb távon átlagos értéknek tekinthető.

Tíz évvel ezelőtt pesszimistábbak voltak a válaszadók, akkor csak 30 és 40 százalék között alakult az optimisták aránya, míg mostanában általában 40 százalék felett van.

A diákok közül 45 százalék tervezett komolyabban külföldi munkavégzést 2023 utolsó negyedévében. Egy évtizeddel ezelőtt a kivándorlási kedv még magasabb volt, akkor a diákok közel 60 százaléka akart külföldön dolgozni.

Az is kiderült még a felmérésből, hogy a fiataloknak majdnem a 60 százalékát érdekli, mit tanulnak. Bár ez némi visszaesés a korábbi évekhez képest, amikor a válaszadók 70 százaléka nyilatkozott így, még mindig jelentős érdeklődést mutat a tanulás iránt.

Ez is érdekelheti:

Kiderült, miért nem akar a Z generáció dolgozni

Vezetők 40 százaléka szerint a Z generáció nem alkalmas a munkavégzésre

Cégvezetők szerint a Z-generáció lusta dolgozni

A Z generáció már nem a munkahelyén, hanem otthon akar dolgozni

A nyitókép csak illusztráció, forrás: Image by Freepik