Szabadalom: biztosítson profi védelmet a szellemi termékének!

A modern innovációk és a technológiai előrehaladás világában a szabadalmak rendkívül fontosak a műszaki megoldások védelmében. A tapasztalat azonban azt mutatja, sokan nincsenek tisztában az ezzel kapcsolatos szolgáltatásokkal, különösen a műszaki problémákra kifejlesztett új és nem triviális megoldások szabadalmi oltalmának megszerzésének módjával. A mostani írásunkban röviden tárgyaljuk a szabadalmi bejelentés folyamatát, az újdonság és feltalálói tevékenységen alapuló kritériumokat, valamint az oltalom időtartamát és területi hatályát.

De mi is pontosan a szabadalom?

Olyan jogi eszköz, amely az állam által biztosított, időben korlátozott kizárólagos hasznosítási jogot ad a feltalálónak vagy a jogosultnak egy új, műszaki jellegű találmányra. Ez a jogintézmény a szellemi tulajdon védelmének kulcsfontosságú eleme, lehetővé téve a találmányok innovatív fejlesztését és hasznosítását. A szóban forgó szolgáltatással rendelkezésre álló oltalom nemcsak a termékre, hanem az eljárásokra és berendezésekre is kiterjedhet. A szabadalom megszerzéséhez az újdonság és a feltalálói aktivitás kritériumainak kell megfelelni, biztosítva ezzel, hogy a találmány valóban hozzájáruljon a technika fejlődéséhez.

A szellemi tulajdon védelme

Ha Ön innovatív és nem közkeletű műszaki megoldást alkotott egy problémára, lehetősége van arra, hogy ezt szabadalommal védje. Ezáltal az állam által biztosított kizárólagos jogot kap a találmánya hasznosítására egy meghatározott időszakra. A szabadalom fontos eszköz a szellemi tulajdon védelmében, amely nemzetközi szinten is elismerést és védelmet nyújt.

A szabadalmaztatáshoz az innovációnak újnak kell lennie és nem nyilvánvaló megoldáson alapulnia. Nemcsak fizikai termékekre, hanem eljárásokra is kiterjedhet, viszont esztétikai jellegű alkotások nem tartoznak ide. A szabadalmi oltalom megszerzése egy komplex folyamat, amely nemzetközi szinten is kiterjeszthető, és amit szakértők segítségével érdemes megvalósítani.

Mi az a szabadalmi oltalom?

Amint egy új találmány szabadalmi oltalmat nyer, az adott országban kizárólagos jogosultságot kap a tulajdonos a bejelentéstől számított két évtizeden át. Ez a jogkör lehetővé teszi számára, hogy ellenőrizze az innováció használatát, gyártását és értékesítését. Ezen időszak alatt a tulajdonos jogi eszközökkel léphet fel azokkal szemben, akik engedély nélkül használnák fel találmányát. A szabadalom lejárta után a találmány a nyilvános „közkincs” részévé válik, lehetővé téve bárkinek a szabad felhasználást.

Szabadalmi oltalom: kire bízzuk a projektet? 

Érthető, ha a szellemi termékünk „levédetésével” kizárólag kiváló renoméú szakembert bíznánk meg. Dwornik Marek európai szabadalmi ügyvivő szolgáltatásai magukban foglalják a szabadalmi bejelentések teljes körű kezelését, az előkészítéstől a benyújtáson át a képviseletig, beleértve a nemzetközi szintű kiterjesztéseket is. Szakértelme lehetővé teszi az ügyfeleinek, hogy külföldi ügyvivők bevonása nélkül, közvetlenül képviseltesse magukat az európai és nemzetközi fórumokon. Ezen felül, versenyképes árazást és gyors, határidőre történő munkavégzést ígér, mindezt anélkül, hogy ez a minőség rovására menne.

Nyitókép forrása: engedéllyel – elements envato