Milyen mosdókagylót válasszunk otthonra?

A mosdókagyló otthonunkban manapság nem csak funkcionális, hanem esztétikai szerepet is betölt. Egy-egy jól megválasztott mosdó ugyanis fürdőszobánk éke lehet és remek atmoszférát is teremthet. Ezért vásárláskor érdemes alaposan megfontolni a döntést és nem csak árfekvés szerint dönteni. Éppen ezért az alábbiakban azzal foglalkozunk milyen mosdókagylót válasszunk otthonra, ha stílusos otthont szeretnénk teremteni magunk körül.

Miért fontos egy megfelelő mosdókagyló vásárlása?

Egy mosdókagyló funkciója nem merül ki abban, hogy kényelmesen kezet vagy fogat tudjon mosni felette. Ez ugyanis ma már a fürdőszoba egyik központi eleme. Ehhez az elemhez igazítva kerülnek be:

 • a polcok,
 • a szekrények és
 • a legtöbb esetben ehhez idomul a tükör is.

Természetesen az esztétika mellett a praktikum is sokat nyom a latba, ha mosdókagyló választásról van szó, így mindenképp érdemes megfontolt döntést hozni.

Mosdókagyló típusok

A mosdókagylók esetében is szerencsére elmondható az, hogy több jól elkülöníthető típusba sorolhatók. Ezek alapján megkülönböztethetünk:

 • klasszikus mosdókagylókat
 • beépíthető mosdókagylókat
 • ráépíthető mosdókagylókat
 • szárnyas mosdókagylókat
 • szekrénybe épített mosdókagylókat.

Klasszikus mosdókagylók jellemzői

A legtöbb helyen a mai napig lehet találkozni ezzel a típussal. Az esetek nagy részében fehér porcelánból készül, igény szerint pedig mosdólábbal együtt is beszerelhető, elrejtve ezzel a szifont. A klasszikus mosdók előnye, hogy igen költséghatékony, viszont nem beépíthető, sőt, kialakítása miatt beépített szekrényt sem ajánlott alá tenni, mert könnyen kifolyik az oldalán a víz. Ebben a kategóriában elérhető kínálatot biztosít az Alföldi mosdók online és szaküzletben kapható verziói is.

Beépíthető mosdókagyló jellemzői

A klasszikus mosdókagylókkal ellentétben ezek a típusok pultba vagy bútorba is beépíthetők, vagyis igen változatos megoldási módokat tesznek lehetővé. Ugyanez elmondható az anyagukra és formavilágukra is, ugyanis számtalan típus között válogathatunk, hogy megtalálhassuk az ideális megoldást. Fontos azonban odafigyelni, hogy a beépítést követően alaposan le kell szigetelni a kagylót, így biztosan nem érnek majd meglepetések és hosszú időn át élvezhetjük e típus előnyeit.

Ráépíthető mosdókagylók jellemzői

Mind a modern, mind pedig a klasszikus stílusú fürdőszobákba remekül illeszkedhet egy a ráépíthető mosdó, melynek lényege, hogy bútorra vagy pultra és rátehető és olyan, akár egy külön álló „mosdótál”. A porcelán mellett választhat olyat, amely kőből, üvegből vagy akár márványból készült, tovább növelve ezzel a különlegességüket.

Különleges mivoltuk miatt ezek a típusok árkategóriában jóval magasabb szinten mozognak, mint a korábban említett típusok, az esztétikai téren viszont ugyanennyivel többet is adnak.

furdoszobaszekreny

Szárnyas mosdókagylók jellemzői

A szárnyas mosdókagylók lényege, hogy mosdókagyló oldal irányba is kinyúlik, így tulajdonképpen pultként is funkcionál ez a része. Nagyon praktikus megoldás, ugyanakkor hátránya, hogy a választék nem olyan széles, mint például a ráépíthető típus esetében.

Előnyük ugyanakkor még, hogy:

 • könnyen tisztíthatók,
 • higiénikusak,
 • pultba vagy bútorba is beépíthetők.

Szekrénybe épített mosdókagylók jellemzői

Ezeknek a modelleknek a lényege, hogy a bútor és a mosdókagyló egyben érkezik, vagyis nem kell bajlódni a be- vagy ráépítéssel. A kagyló lehet kerek, szögletes, klasszikus vagy modern, így minden stílusú fürdőszobába tökéletesen illeszkedhetnek.

Összegezve: A mosdókagyló választáskor tehát mindenképp érdemes tisztában lenni azzal, hogy számunkra melyik típusok nyújthatják a legjobb megoldást. A saját igényeinknek teljesen megfelelő, stílusos mosdókagyló ugyanis a fürdőszoba éke lehet, legyen szó klasszikus, beépíthető, vagy szárnyas mosdókagylókról.