Esküvői szertartások: mi a különbség közöttük?

Polgári szertartás, egyházi szertartás vagy esetleg szertartásvezető? Cikkünkben sorra vesszük a különféle esküvői szertartások előnyeit és hátrányait.  Örök hűséget fogadni egymásnak számos módon lehetséges, bár ezek közül jogi köteléket csakis a hivatalos anyakönyvvezető és két tanú előtt az anyakönyvbe bejegyzett házasságkötés jelent. A templomi esküvő és a szertartásvezető előtt kimondott igeneknek leginkább érzelmileg van nagy értéke.

Polgári szertartás

Hivatalos házasságkötési szertartás, az anyakönyvvezető előtt. Ahogyan már említettük a jogi kötelék létrejöttéhez elengedhetetlen. Ahhoz, hogy törvényesen is házasok legyetek ezt a lépést nem lehet átugrani. A házasságkötés tervezett ideje előtt minimum 30 nappal, de legfeljebb 12 hónappal korábban személyesen együtt kell bejelenteni a házasságkötési szándékot. Ez alaklommal nyilatkozatot kell tenni arról is, hogy a házasságkötésnek törvényes akadálya nincs. a házasságkötés bármelyik anyakönyvi hivatalban lehetséges, de a jegyzőkönyv felvétele után már csak az adott hivatal lesz az illetékes.

Az anyakönyvvezető személyét a hivatal jelöli ki és az illetékes jegyző engedélyével a polgármesteri hivatalon kívül is összeadhatja a párt, amelynek azonban további költségei lehetnek. Sajnos nincs rá garancia hogy a szertartás olyan bensőséges lesz amilyenre vágynátok és a szöveg minden bizonnyal a protokolláris, kötött sablon szöveg amelyben kevés eséllyel szőhető bele rátok vonatkozó személyes elem.

Szertartásvezető által celebrált esküvő

A szertartásvezetés tulajdonképpen egy a hivatalos polgári esküvőhöz nagyon hasonlóan zajló ceremónia, amelyet szertartásvezető celebrál.
Nagyon fontos tudni, hogy ez nem eredményez törvényes házasságkötést a pár tagjai között. Ami viszont óriási előny, hogy ti magatok dönthettek a részletekről. A szertartásvezető esküvői szolgáltató, akinek a személyét ti magatok választhatjátok ki szimpátia alapján. A szertartás szövege is személyesen rólatok és nektek szól és nem csupán néhány perces, lehet hosszabb lélegzetvételű és akár beleszőhető a megismerkedésétek története vagy más érdekesség. Kérhettek közös gyertyagyújtást, faültetést vagy homokszórást. Van idő fogadalomtétekre is, ha szeretnétek. Ha kicsit késtek nem okoz nagy gondot, nem vár a következő pár a sarkatokban.

Egyházi szertartás

Az egyházi szertartásnak érzelmi értéke van. Az Isten előtti fogadalom jogi értelemben nem minősül házasságnak, mégis sokan ragaszkodnak hozzá. A hittel átitatott lenyűgöző templombelső a megható, szívhez szóló egyházi szertartás szép élmény minden résztvevő számára. Ha vallásosak vagytok, akkor érzelmileg többet jelenthet a számotokra, mint a polgári esküvő. Közös az összetartozásotokat erősítő program, hogy járnotok kell jegyesoktatásra.

Bizonyos egyházaknak szigorú kikötései vannak. A római katolikusoknál hivatalosan elvált fél új házasságot nem köthet. Ha az egyik fél nincs megkeresztelve, akkor azt pótolni kell, ellenkező esetben nem engedélyezik a templomi esküvőt.
A menyasszonyi ruha kiválasztásánál figyelembe kell venni a templomi etikettet és a zene választás is bizonyos keretek közé van szorítva. 

Éjszakai szertartás

Szertatásvezető által vezetett szertartás, amelynek időpontja a sötétedés utána órákra esik vagy akár az éjfélt is választhatjátok.

Előnye, hogy varázslatos élőben és a fotókon, videón egyaránt. A ragyogó éjszakai fények, fényfűzérek gyertyák, a csillagok ragyogásának fényében mondhatjátok ki az igent. Romantikus és megható pillanatokat élhettek át a félhomály jótékonyan elrejti a szemeitekben csillogó könnycseppeket.

Hátránya lehet, hogy mivel az anyakönyvvezető munkaidején túli az időpont csak nem hivatalos szertartás lehetséges, tehát jogilag nem érvényes. Ha túl későre időzítitek akkor lecsillapíthatja a bulihangulatot és az esetleg kapatos vendégek sem biztos, hogy tudnak már türelmesen és disztingváltan viselkedni az áhítatos percekben.

A szertást színesíthetitek közös gyertyagyújtással, homokszórással, közös fa ültetéssel.

Perfectharmony.hu