Elektromos jármű töltése napelemmel: vajon lehetséges?

Amikor valaki elektromos autót vagy robogót vásárol, általában az elsődleges szempont a környezettudatosság, illetve persze a pénzügyi megtérülés. Mindezt kombinálhatjuk egy napelemes rendszerrel és szinte alig lesz kiadásunk általa. Már csak az a kérdés, hogy vajon lehetséges-e az elektromos járművek töltése az otthoni napelemmel? Cikkünkben erre próbáltunk meg választ találni. 

Közös vonások: elektromos autó és napelemes rendszer 

Sok közös nevező van azok között, akik elektromos járművet és akik megújuló energiaforrást használnak. Ők azok, akik szeretik az innovációkat, szívesen kipróbálják az újdonságokat és szeretnek betekintést nyerni az új és rendkívül izgalmas technológiákba. Persze kapcsolat van köztük a környezetvédelem és a szén-dioxid kibocsátás miatt is, de nem szabad megfeledkezni a pénzügyi tudatosságról sem.  

A zöld rendszámmal rendszeresen lehet üzemanyagköltséget spórolni, de jóval kevesebb szervizelésre is van szükség ezeknél a gépkocsiknál. Nem utolsó sorban a parkolás is ingyenes, ami valljuk be, ismét egy plusz érv az elektromossággal működő eszközök mellett.  

Mi a helyzet a járművek töltésével? 

Azt már tudjuk, hogy a városokban számos lehetőség van a kocsik töltésére, így nem kell amiatt aggódni, hogy nem érnénk haza. Az emberek nagy része azonban attól tart, hogy otthon magas lesz az áramszámla, hiszen bár benzin nem kell beléjük, valamire szükségük van, hogy működésre bírhassuk őket. Szerencsére azonban megoldást jelent minderre a napelemes rendszer. A megújuló energiaforrással ugyanis lehetőségünk nyílik, hogy szinte teljesen ingyen használhassuk a járművet.  

Fronius napelemek vásárlása tehát többszörösen is megtérülhet, hiszen nemcsak a fűtést, az áramot, de még az utazási költségeket is jócskán lecsökkenthetjük. Az áram ára folyamatosan növekszik, ez szinte kikerülhetetlen, így idővel a befektetési idő is jócskán lerövidülhet.  

Mit is jelent ez a gyakorlatban? 

Év elejétől már csak olyan ingatlanok esetében kaphatunk építési engedélyt, amely BB besorolásúak. Ez azt jelenti, hogy ebben az esetben az áramot legalább 25%-ot megújuló energiából kell fedezni. Éppen ezért, ha ebben gondolkodunk, akkor amúgy is mindenképpen érdemes napelemes rendszert telepíteni, hogy megfelelhessünk az előírásoknak.  

A befektetés részét képezi a napelem, az inverter, az elektromos kábelek, a tartószerkezet, illetve a szerelvények, az engedélyeztetés, illetve a telepítés egyaránt. Érdemes mindezt az áramfogyasztáshoz terveztetni. Amennyiben már van elektromos járművünk, akkor abban az esetben ezt is figyelembe kell venni. Azonban, ha még csak tervben van, akkor mindenképpen jelezzük azt a szakemberek számára. Fontos ugyanis, hogy manapság már egyre több és több energiára van szükség, így érdemes ehhez alkalmazkodni.  

Összegezve 

Elmondható tehát, hogy az elektromos járművek töltése természetesen megújuló energiaforrással is történhet. A Fronius napelemek vásárlása lehetővé teszik az eszközök számára, hogy akár otthon is árammal láthassuk el őket.