Valóban biztonságos az okos otthon?

Az okos otthon legjobb megoldásai már a legtöbb helyiségben jelen vannak, legyen szó a nappaliről, a fürdőszobáról, a konyháról, nem is beszélve a hálószobáról. Azonban jó kérdés, hogy mennyire biztonságos, ha mindent a telefonunkról tudunk vezérelni. Milyen hatással van ez a jövőnkre nézve? Cikkünkben részletesen kifejtjük a smart otthonról való legfontosabb tudnivalókat!  

Az okos otthonok jelenléte 

Az elmúlt évtizedben egyre több olyan eszköz látott napvilágot, amit telefonról lehet irányítani. Az okos otthonok jelenléte tehát nem idei találmány, de nem is tavaly ütötte fel a fejét. A korábban a jövő lakásairól készült tervek nem sokkal később megvalósultak, így tulajdonképpen bármilyen elektromos eszközről van szó, elegendő hozzá elővenni a telefont, hogy működésre bírjuk őket.  

A smart technológia lehetővé teszi, hogy a jeleket kibocsátani képes eszközöket internetcsatlakozással lássák el, így pillanatok alatt válnak intelligens készülékekké. Legyen szó a konyháról, a nappaliról, esetleg a hálószobáról, ma már minden helyiségbe vásárolhatunk ilyen berendezéseket.  

Hol tartunk ma a smart otthonok esetében? 

2022-ben már elértünk oda, hogy már az interneten is vásárolhatunk olyan villanykörtét, amit telefonnal lehet vezérelni. Emellett léteznek univerzális távirányítók, beállítható kávéfőzők, de még vezeték nélküli hangszórók is egyaránt. Ez azért remek dolog, mert az okos otthon már nemcsak a gazdagok kiváltsága, hiszen az átlag nyugati ember ugyanúgy hozzájuthat ezekhez az eszközökhöz.  

Azonban mivel egyre több mindent elektronikus, illetve a működésük interneten alapul, így ahogy több technológiát engedünk be az életünkbe, úgy egyre jobban kell gondoskodnunk a biztonságunkról. Manapság egyre többször fordul elő, hogy illetéktelenek törnek fel otthoni rendszereket, zárakat, telefonokat, kamerákat, így rendkívül veszélyes is tud lenni ez a fajta megoldás, ha nem figyelünk eléggé. Már nem egyszerű elérni, hogy egyhacker ne tudjon hozzáférni a lakás hálózatához. De elegendő az is, ha az otthoni hálózatra csatlakozó eszközbe kapnak betekintést, hiszen a legtöbbünk mindent a telefonon, a számítógépen, illetve a tableten tárol.  

A klímaberendezések használata 

Azzal sokan tisztában vannak, hogy a fűtést már simán lehet iránytani a munkahelyünkről, hogy mire hazaérünk kellemes meleg várjon bennünket télen. De mi a helyzet a légkondicionálókkal? A hatalmas hőség miatt sajnos egyre kevésbé lehet kibírni a nyári forróságokat, így az emberiség kénytelen volt egyéb eszközökhöz folyamodni. A Japán klímaberendezéseket manapság már könnyedén lehet irányítani okostelefonról, így, ha otthon vagyunk, akkor sem muszáj felkelni a kanapéról. Pár gombnyomás és már be is állíthatjuk a megfelelő hőmérsékletet.  

Összegezve 

Bár manapság egyre népszerűbbek az okos otthonok, azért számos veszély fenyeget bennünket ezen a téren. Mivel minden interneten alapul, így sokkal egyszerűbben hozzá lehet férni az egyes rendszerekhez, ami nem túl előnyös az egyes smart lakások esetében. Érdemes tehát a technológia életünkbe hozatalával együtt a biztonságra is ügyelni.