Lakásfestés 5 lépésben

Bár azt hihetnénk, hogy külön mesterség a lakásfestés, pár trükk elsajátításával azonban egymagunk is megoldhatjuk a feladatot. A házilag való kivitelezés költséghatékony, nem beszélve arról, hogy sok esetben remek szórakozás. Ehhez azonban fel kell készülni mindenre, kezdve az előzetes feladatoktól, a festésen át, egészen a takarításig. Persze kihívást jelenthet, viszont ebben a cikkben segítünk abban, hogy mire érdemes ügyelni a folyamat során. 

Ha viszont egyáltalán nem vagyunk felkészülve egy ilyen munkára, akkor szentendrei szobafestésre ajánlatot kérni bármikor lehet, ha úgy érezzük, nem akarunk ezzel foglalkozni.

Most azonban azokhoz szólunk, akik esetleg megpróbálkoznának vele.

1. lépés: Előkészületek

Az első, hogy ürítsük ki a szobákat, helyiségeket, hiszen így megelőzzük, hogy minden poros, festékes, piszkos legyen. Kevesebb takarításra lesz szükség, az biztos. A nagyobb bútorokat, amik esetleg nem férnek el máshol addig, azokra pedig mindenképpen tegyünk fóliát, így óvva meg őket a szennyeződésektől. Emellett nem árt egy kicsit portalanítani, eltávolítani a pókhálókat, hogy semmit ne kenjünk a falra. 

2. lépés: Javítási munkálatok

Pár eszköz segítségével könnyedén kijavíthatjuk a hibákat. Ehhez távolítsunk el mindent a falról, kezdve a képekkel, a szögeken át, egészen a tiplikig. A faljavításra csak akkor kerülhet sor, ha teljes mértékben megtisztítottuk a felületet. Tüntessük el a repedéseket, a karcolásokat, a kisebb vagy nagyobb lyukakat. Ehhez kaphatunk kész javítótapaszt, de sokszor egyszerűbb megoldás a glett, amit glettvas segítségével könnyen felvihetünk a falra. 

Ezt követően nem maradhat el a szegélyek leragasztása, hiszen ezeket utólag nagyon nehéz megtisztítani, így jobb megelőzni a problémát. Ne sajnáljuk az időt az ablakok, ajtók vagy éppen a parketta széleire. 

3. lépés: Csiszolás ezerrel

A fal csak akkor lesz szép, ha simára csiszoltuk azt. Amint megszáradt a glett vagy a tapasz, jöhet a csiszolópapír, amivel könnyedén simává varázsolhatjuk a felületet. Ügyeljünk arra, hogy alapos munkát végezzünk, hiszen erre az alapozó és a festék fog már csak rámenni, így tényleg fontos a simaság és a portalanítás. 

4. lépés: Festés

Az alapozás után jöhet a festés. Ezt érdemes a sarkokban kezdeni, onnan pedig haladhatunk tovább. Mindenekelőtt azonban nem árt elolvasni a festék dobozon található utasítást. Amennyiben szükséges, hígítsuk a doboz tartalmát. Próbafestés után pedig jöhet is a mázolás ügyelve arra, hogy mindenhova egyenletesen kerüljön fel a festék. Érdemes ecsetet és hengert is használni az egyes területekre. Lehetőleg olyan időpontot válasszunk, amikor odakint száraz és napos idő van, így a falak is könnyebben száradnak.

5. Takarítás és pakolás

Végezetül jöhet a takarítás, ami sokszor több időt igényel mint gondolnánk, de fontos, hogy minden megszáradt festékcseppet eltüntessünk. Később ugyanis lehetetlenség lesz azokat felkaparni. Ha mindennel megvagyunk, akkor visszakerülhetnek a bútorok és a kellékek a szobába. Élvezzük a munkánk gyümölcsét.

Összegezve

Bízunk benne, hogy a cikkünknek köszönhetően már könnyebben megy majd a szobafestés.