Aki spórolni akar a számlákon, lakóhajóra költözik

lakóhajó életvitel

Magyarországon még nem elterjedt, hogy bárki lakóhajóra költözzön, Nagy-Britanniában azonban már bevett gyakorlatnak számít, írja a Femina.

Sokan takarékoskodás céljából válassztják ezt az életformát, akadnak azonban olyanok is, akiket egyfajta szabadságvágy vezérel.

Londonban igen magasak az ingatlanárak, sok leendő lakó ezért arra kényszerül, hogy nagy összegű, egyben hosszú lejáratú hitelt vegyen fel, mely elköteleződést egyre kevesdebben vállalnak a bankok felé.

A fővárosban magasak a bérleti díjak is, ez is nehezíti a lakáshoz jutást, így sokan váltanak és olcsóbb megoldást keresnek.

Nem könnyű az élet a lakóhajón

Egy lakóhajón számtalan megoldandó problémával szembesül a tulajdonos, hisz kis területet kell optimálisan „belakni“, állandó mozgásban kell lenni 14 naponta, így elkerülhető a borsos kikötői díjak megfizetése.

A lakóhajón ráadásul állandóan van valami javítani való, a szennyvizet is rendszeresen üríteni kell, illetve az internet szolgáltatással is akadhat probléma.

Ugyanakkor számos előnnyel is szolgál egy „mobil ingatlan“, hisz a hajó jóval olcsóbb, mint egy lakás a városban, illetve olcsóbb a napi életvitel is. Annak ellenére, hogy fizetni kell egyes díjakat, például a kikötés vagy a biztosítás díját.

Aki bármely árut meg szeretne vásárolni, nem kell mást tennie, csak kikötnie a megfelelelő helyen, pár perc alatt elérhető a kívánt bolt vagy a szolgáltatás.

Mivel saját lakást nem tudott venni, 3 éve Elizabeth Earle is egy hajóra költözött. Életéről, mindennapjairól ide kattintva videó is megtekinthető.

A nyitókép csak illusztráció, forrás: Image by master1305 on Freepik