Így tartsd bent a meleget, fűtésszezon előtt!

Tesla okos hősugárzó

Még tart az indián nyár, de a hűvösebb reggelek már jelzik, hogy pár hét múlva már az igazi arcát mutatja az ősz. Szeptember végén már biztosan érzed majd, hogy jól jön néhány plusz fok a lakásban. A Tesla cseh okosotthon márka tippjei megmutatják, hogyan tarthatod bent a nyárvégi meleget, majd melegítheted fel hatékonyan otthonod a fűtési szezon indulása előtt, miközben az energiaköltségeken is spórolsz!

Néhány egyszerű trükkel kellemes meleget varázsolhatunk otthonunkba, addig, amíg nem megy a radiátor. Íme, a Tesla okos megoldásai:

1. Egészítsd ki a belső teret textíliákkal

Ágytakarók, plédek, párnák, szőnyegek, függönyök. Ezek a kiegészítők nem csak esztétikussá és kényelmesebbé, hanem melegebbé is tehetik az otthonodat. Amellett, hogy növelik a hőmérsékletet a szobában, a teret is komfortosabbá teszik. Érdekesség, hogy a placebo hatás a hőérzetünkkel is működik: a hőkomfort 90%-ban fejben dől el és csupán 10%-ban fizikai érzet. Ha tehát meleg árnyalatú textileket választunk (például sárgát, narancssárgát, pirosat), kimaxolhatjuk a placebo hatást is.

2. Csalogasd be a meleget, és ne hagyd távozni

Az egyik legalapvetőbb fogás! A függönyök és redőnyök nagyszerű segítőtársak a kívánt hőmérséklet fenntartásában. Amint kisüt a nap, húzd el a függönyöket és húzd fel a redőnyt. Hamar észreveszed majd, hogy a nap sugarai egyre jobban felmelegítik a szobát. Amikor pedig eljön az este, vagy hűvösebb lesz, zárd ki a hideget: ereszd le a redőnyt és húzd be a függönyöket. Így a lehető legtovább megőrizheted a megszerzett meleget.

3. Süss valamit a sütőben

Ha egy mód van rá, nyáron mindannyian kerüljük a sütő bekapcsolását. Azonban hűvösebb időben sokunk kedve megjön a sütéshez, ami ilyenkor duplán hat! Készítsd el a vacsorát vagy a holnapi ebédet a sütőben, és meglátod, a családtagjaid is mind a konyhába, a kellemes melegbe gyűlnek majd!

4. Szerezz be egy elektromos hősugárzót

Ha a sütő bekapcsolása, vagy a lakástextíliák beszerzése nem bizonyulnak elegendőnek, érdemes befektetni egy elektromos hősugárzóba – egy megbízható otthoni kiegészítő pillanatok alatt felmelegíti azt a helyiséget, ahol szükséged van rá. 20 fok alatti szobahőmérsékletnél szeretnéd, ha bekapcsoljon a hősugárzó? Okos készülékekkel ilyen automatizmusokra is van mód, hiszen például egy okos hősugárzót egy okos hőmérővel össze is kapcsolhatsz, így ők tőled függetlenül képesek lesznek a te igényeidnek megfelelően működni.

5. Fűtsd magad, ne a szobát

Az aranyszabály, hogy sokkal olcsóbb és gyorsabb saját magunkat fűteni, mint otthonunkat. Ez nem azt jelenti, hogy magadra kell kapnod az összes pulóvert, ami a kezed ügyébe akad! Próbálj meg inkább több mozgást iktatni a napjaidba, például egy otthoni edzéssel, és kerüld el a hosszabb ideig egyhelyben való ülést vagy fekvést. Ezzel nem csak a hőérzeted lesz jobb, de a testmozgás a mentális egészségednek is jót tesz majd!

6. Rendezd át a bútoraid

Talán kicsit túlzásnak hangzik, de a bútorok elhelyezkedése, vagy akár egyes szobák funkcióinak felcserélése rengeteget számít, ha a lakás hőelosztásáról van szó. A hűvösebb, kis ablakkal rendelkező helyiséget érdemes inkább hálószobának berendezni, a nagy ablakos helyiség pedig legyen a nappali. A nagyobb ablaktábla több hőt tud felvenni kintről. A magasabb bútorok kiválóan lefogják a falakból áradó hideget, így ajánlott beszerezni egy szép könyvespolcot vagy egy egész alakos fali tükröt. …és valljuk be, néha jól esik egy kis változás az otthonunkban!

4 extra tipp: hogyan készülj fel a fűtési szezonra?

Mindezekkel együtt nem érdemes azonban alábecsülni a téli fűtési szezonra való megfelelő felkészülést. A fűtési szezon kezdete előtt ne feledd el megtenni a következő lépéseket:

1. Ellenőrizd a fűtést és a szigetelést. Győződj meg róla, hogy a fűtési rendszer jó állapotban van, és nem áll fenn a hőszivárgás veszélye. Emiatt ellenőrizd az ajtók és ablakok tömítéseit is.

2. Ellenőrizd a termosztátot. Győződj meg róla, hogy megfelelően működik és a kívánt hőmérsékletre van beállítva.

3. Tisztítsd meg a fűtőtesteket. A radiátoroknak, a meleglevegős készülékeknek és a kandallóknak is tisztának kell lenniük, ha hatékonyan és szagmentesen akarod fűteni a lakást.

4. Fontold meg az okos termosztát beszerzését. Ha hatékonyan és felesleges kiadások nélkül szeretnéd fűteni otthonod, nézz utána az okos megoldásoknak. Az okos termosztatikus fejekkel bárhonnan beállíthatod otthonodban a kívánt hőmérsékletet. Ugyanakkor egyszerűen nyomon követheted az energiafogyasztást, így pénzt és energiát takaríthatsz meg a fűtésen.

Érdemes tehát még a fűtési szezon beindulása előtt végig gondolni a fűtési stratégiád, és alaposan utánajárni a lehetőségeidnek. A szezon beindulása előtt pedig egyszerű, de okos trükkökkel kímélheted nem csak a pénztárcád, de a bolygót is.

Kép forrása: Tesla