Tabletták helyett: három élelmiszer, ami segíthet a pollenallergián

A pollenszezon már a küszöbön van, vele együtt pedig érkezik a pollenallergia, a tüsszögés, orrfolyás és a viszkető szemek is. Kevesen tudják azonban, hogy a megfelelő táplálkozás enyhítheti az allergiás tüneteket.

Szakértők három könnyen elérhető élelmiszert neveztek meg, amelyek segíthetnek tabletták nélkül megbirkózni a tavaszi allergiával, írja a Pravda.

Mi a közös az almában, a hagymában és a brokkoliban?
Ezek az élelmiszerek egy erős antioxidánst, kvercetint tartalmaznak. A kvercetin gyulladáscsökkentő és allergiaellenes tulajdonságairól ismert, legfontosabb hatása pedig, hogy képes gátolni a hisztamin felszabadulását. Ez azt jelenti, hogy hasonlóan működik, mint az antihisztamin készítmények – de kíméletesebb és biztonságosabb formában.
„A kvercetinben gazdag ételek, mint az alma, a hagyma és a brokkoli, allergiaellenes hatással bírnak” – magyarázta Risa Fommachan, a Landys Chemist egészségügyi szakértője.

Pollenallergia esetén a szervezet hisztamint szabadít fel – ez az anyag okozza a könnyezést, tüsszögést és köhögést. A tünetek enyhítésére általában antihisztaminokat alkalmaznak. A kvercetinben gazdag étrend azonban természetes módon csökkentheti a hisztaminszintet.

Mikor érdemes elkezdeni?
A dietetikusok azt javasolják, hogy ezeket az ételeket még a virágzási szezon kezdete előtt érdemes beépíteni az étrendbe. Ez segíthet a szervezetnek fokozatosan alkalmazkodni, és csökkenteni a szezonális allergiás reakciók intenzitását.

A nyitókép csak illusztráció, forrás: ChatGPT