Műfüves kertépítés

műfű kertépítés

Napjaink rohanó világában minden megspórolt perc aranyat érhet. Akinek családi háza van, pontosan tudja, hogy mennyire fontos a gondozásmentes kert vagy kevés karbantartást igénylő udvar kialakítása, hiszen minél kevesebb munka és tennivaló akad a kertben, annál több idő marad más, fontos dolgokra, mint a családra, pihenésre, hobbira, feltöltődésre. Éppen ezért nem mindegy, hogy milyen fű kerül a kertbe. Napjainkban az egyik legnépszerűbb megoldás, ha gyepről van szó, a műfű telepítése.

A műfű előnyei

Azon túl, hogy a műfüvet alig kell karbantartani, hatalmas előnye, hogy locsolás nélkül is csodásan szép és zöld. A tavalyi aszályos év az összes kerttulajdonosnak feladta a leckét: ha zöld és virágzó kertet, netalántán szüretelhető gyümölcsöket és betakarítható zöldségeket szerettünk volna, akkor bizony locsolni kellett. Az országban számos helyen elfogyott a víz a felsőbb talajrétegekből, így a megfelelő és kielégítő vízellátás is problémát jelentett a nyárvégi időszakban. Ivóvízzel locsolni pedig egyenesen luxus és némileg etikátlan is volt, így sokan inkább áldozták fel a zöld és egészséges füvet, mintsem locsoljanak a drága csapvízzel. Nem szabad megfeledkezni az áramszámláról sem – aki csak automatizált öntözőrendszerrel tudja zölden tartan a gyepet, annak az áramszámlája is jelentősen emelkedhet a nyári időszakban. A műfű telepítése után nem lesz ilyen problémánk, hiszen nem igényel locsolást – kapunk egy gondozásmentes pázsitot, amely télen-nyáron csodás színben pompázik úgy, hogy nekünk a kisujjunkat sem szükséges mozdítani.

Műfű kis felületen

Ha csak egy zsebkendőnyi udvarunk van, vagy az erkélyünket akarjuk hívogatóbbá tenni a harmadik emeleten, akkor is vegyük számításba a műfű lehetőségét. A műfüves felület kialakítása gyors és egyáltalán nem bonyolult, azonban fontos, hogy szakszerű legyen a kivitelezése, hiszen ez elengedhetetlen a hosszú élettartamhoz és a megfelelő minőséghez.

A megfelelő rétegrend

A műfű esetében is lényeges az, hogy kialakítsunk alatta egy vízelvezető réteget. Nem szeretnénk, ha a csodásan lefektetett műfüvünk úszó szőnyeggé változna, vagy ha rálépünk a felületre, vízben tocsogna a papucsunk egy nagyobb esőzés alkalmával. Egy kertben ez kellemetlen és bosszantó, viszont egy erkélyen akár komoly károkat is okozhat az, ha a műfű lerakása előtt a felület nincs megfelelően előkészítve. Amennyiben talajra kerül a műfű, figyeljünk a megfelelő rétegrend kialakítására. El kell távolítani az elszáradt gazt, füvet, egyéb gyomokat tartalmazó felső föld- vagy homokréteget (tájjellegtől függően), majd egy kavicsos, zúzott köves réteget kell kialakítani, amelyet tömöríteni szükséges. Ez a kavicsos, köves réteg fog gondoskodni arról, hogy a víz a talaj mélyebb rétegeibe kerüljön, és ne maradjon meg a műfű felületén. Ezt követően alakítják ki a további rétegrendet, és utána lefektetik a geotextilt. Ennek tetejére rögzítik a műfüvet ragasztó vagy segítségével. Az ily módon lerakott műfű tartós, szép és minőségi lesz.

A műfű egy energiatakarékos megoldás, amely minden bizonnyal egyre elterjedtebb lesz a szélsőséges nyaraknak, valamint az emelkedő energia- és vízáraknak köszönhetően. Amennyiben a műfű mellett döntünk, biztosak lehetünk abban, hogy hosszú ideig és minimális karbantartás mellett élvezhetjük udvarunk vérpezsdítően zöld színét.

Lépés Magazin

Nyitókép forrása: Pe-Ki Apartman Pétfürdő