Milyen ipari sátor fajták léteznek?

Az ipari sátrak komoly könnyebbséget jelentenek azon gazdasági szereplőknek, akik gyors és hatékony megoldásra vágynak és nem szeretnének külön raktárépületet vásárolni, vagy bérelni, csillagászati összegen. Nem meglepő módon a vállalkozásoknak különböző igényei lehetnek, így érdemes tisztában lenni azzal, hogy milyen ipari sátor fajták léteznek. Az alábbiakban ezeket gyűjtöttük össze.

Sátor típusok ipari felhasználásra

Az ipari sátrak csoportosítására az áruk különbözősége miatt van szükség. Egy olyan raktár sátorban például, ahol maximum egy-két fajta árut tárolnak, egy egyszerű tárolási mód is hatékony lehet, szemben ott, ahol több száz, esetleg több ezer árucikk vár a sorára.

Emellett az sem mindegy, hogy mekkora terület áll a tárolás rendelkezésére, hiszen az is meghatározza, hogy milyen raktározási rendszerben gondolkodhatunk.

Az egyik legfontosabb támpont pedig, hogy az áru, illetve annak csomagolása mennyire sérülékeny, illetve lényeges azt is figyelembe venni, hogy romlandó-e.

Ez mind-mind nagyon fontos kérdés, amit tisztázni kell az elején és ezeket szem előtt tartva a raktár megvalósítása, kialakítása előtt meg kell határozni, hogy melyik csoportba tartozik majd raktárunk. Alapvetően a fenti szempontok figyelembevételével megkülönböztethetünk:

  • gyűjtő sátrak
  • üzemi sátrak
  • ipari sátrak
  • készlettároló sátrak.

Gyűjtő sátrak

A gyűjtő raktárakban különböző időpontokban és helyekről érkező árukat gyűjtenek össze és tárolnak. Úgynevezett befelé irányuló szállítás zajlik itt – jóval több áru érkezik be, mint amennyi kimegy.

A gyűjtő sátrak az ipari sátrak nagyon speciális típusa, ilyenek többek között a rendőrségi bűnügyi raktárak, ahol a begyűjtött bizonyítékokat, bűnügyek, személyek aktáit tárolják.

Üzemi sátrak

A nagyobb gyártóknak több alegységük lehet. Ezeknek a termelési egységeknek pedig általában külön raktára van, különböző áruval. Például a motorhoz szükséges alkatrészek, a gyártáshoz kellő szerszámok, a fényező raktárban pedig főként festékek külön raktársátrakban tárolódhatnak. Egy nagy gyártónak több üzemi raktára van tehát.

Mindegyikben más-más terméket tárolnak, azt, amelyekre azon a részlegen szükség van. Ugyanis annak érdekében, hogy a gyártás minél gördülékenyebben, gyorsabban menjen, fontos, hogy a kívánt termék minél gyorsabban elérhető legyen.

Ipari sátrak

Az iparban mindig termékeket állítanak elő. Mire azonban egy termék számos fázison megy keresztül. A gyártás lépései térben és időben is eltérhetnek egymástól. Emellett elképzelhető, hogy egy-egy munkafolyamatot konkrétan elkülönítve kell végezni. Ennek eredményeként ipari sátrak terén megkülönböztethetünk többek között:

  • félkész- és végtermék raktársátrakat
  • hőszigetelt ipari sátrakat

Félkész- és végtermék raktársátrak

A gyártás tér- és időbeli eltérések hidalják át a félkész termék és a végtermék raktárak. Az alap-és segédanyag raktárok mellett gyakran szükség van olyan raktárra is, ahol a készülő terméket tárolják félkész vagy már kész állapotában. Ebben az esetben a raktárból megy a félkész termék tovább a következő gyártási fázisra, a végtermék pedig értékesítésig pihen a tárolóban.

Hőszigetelt ipari sátrak

Amennyiben nem csak tárolni szeretnénk a munkafolyamatok során, hanem adott esetben egy munkafolyamatot is szeretnénk végeztetni az érintett sátorban. Ennek azonban alapvető eleme egy hőszigetelt ipari sátor. Az ilyen sátrakban, akár még télen is lehetséges a megfelelő munkakörülmények biztosítása, ami hirtelen kapacitásnövelésnél igencsak hasznos lehet.

Készlettároló sátrak

Vannak olyan raktár sátrak is, ahonnan a beérkezett termékegységeket megbontatlanul szállítják tovább. Ezekben a raktárakban nem csinálnak semmit a beérkező áruval, csak tárolják és változatlan formában tovább szállítják. A készlettároló sátrakban nagy mennyiségben tárolhatnak például hosszan eltartható, nem romlandó élelmiszert.

Összegezve: Az ipari sátrak esetében tehát számos területre megtalálhatjuk a megfelelő megoldást, legyen szó egyszerű raktározásról, vagy komplett munkafolyamatokról. Ehhez azonban mindenekelőtt tudnunk kell, hogy milyen igényeink is vannak az ipari sátrak esetén.