Miből készülnek a cipőfűzők?

A cipőfűzők mindennapjaink szerves részei, amik nélkül szinte el sem tudnánk indulni otthonról. Sokan azonban csak akkor veszik észre fontosságukat, amikor azok felmondják a szolgálatot, elkopnak, elfáradnak. Ilyenkor mindenképp új fűzőket kell keresnünk, azonban e téren közel sem mindegy, hogy miből készülnek a cipőfűzők. Az alábbiakban erre is választ adunk.

Miét is fontosak a cipőfűzők?

A cipőfűző, alias cipőpertli vagy cipőzsinór fűzős cipőbe való zsinór vagy szalag, ami a cipők felső részének nyílásának szoros összezárását, ezáltal a cipő megfelelő illeszkedését, lábról való leesésének meggátlását és a cipőben való járás nagyobb biztonságát és kényelmét szolgálja. Emellett a cipőfűzők esetében az is megemlíthető, hogy a fűző nélküli bebújós cipőkkel, mokaszinokkal, loafer-cipőkkel, papucsokkal szemben könnyebbé, habár egyesek számára bonyolultabbá teszi a lábbeli váltását, fel- és levételét.

Cipőfűzők jellemzői

A cipőfűzők különböző hosszúságokban, színekben, esetleg mintázattal készülnek, de anyagok terén is számos variációval találkozhatunk.

A cipőfűzők kifejezett jellegzetessége a mindkét véget megerősítő kemény csúcs („végezés”), ami megkönnyíti a befűzését a cipőfelsőrész megfelelő nyílásaiba és egyúttal meggátolja a cipőfűző esetleges bomlását vagy kirojtosodását.

Cipőfűzők gyártása

A cipőfűzőket fonatológépen, kis átmérőjű (néhány tűs) körkötőgépen és szalagszövőgépen állítanak elő. A körkötött cipőfűzők kör keresztmetszetűek, a szövőgépen készültek lapos szalagok, a fonatolással előállítottak kör keresztmetszetűek vagy lapos szalagok lehetnek, a gyártás módjától függően.

A kör keresztmetszetű cipőfűzők tulajdonképpen csövek, amelyek belsejébe erősítés és a nyúlás csökkentése végett hosszanti töltőfonalakat vezetnek. A gyártáshoz általában színes fonalakat használnak, hogy ne legyen szükség utólagos színezésre. Különböző színű fonalak vegyes használata mintás cipőfűzők gyártását is lehetővé teszi.

Az így elkészült folyamatos zsinórt ill. szalagot ezután egy olyan gépbe vezetik, amely meghatározott hosszúságonként egy-egy 2–3 cm-es szakaszt acetátfóliával teker körbe, ezt hőhatással ott rögzíti, majd ennek a szakasznak a közepén elvágja az így már feldarabolt cipőfűzőt, amelynek mindkét vége ezáltal kemény burkolatot kap. Más megoldásnál acetátfólia helyett vékony fémlemezt alkalmaznak, amit rápréselnek a zsinórra, ez esetben a végezés fém burkolatot eredményez.

Cipőfűzők anyaga

A cipőfűzők anyaga többek között lehet:

  • pamut,
  • terjedelmesített poliamid,
  • poliészterfonal,
  • poliamid vagy poliészter font fonal.
  • bőr
  • selyem
  • textil gumi.

A cipők felületét anyagtól függően vakszolhatják (viaszolhatják) is, mely elegánsabb megjelenést ad a „kezeletlen” felületnél, és kezelhetik vízhatlan anyagokkal is, amiknek hála tartósabbá válhatnak.

Cipőfűzők mérete

A cipőfűző vásárlásakor érdemes szem előtt tartani a cipőfűzők méretét is. Méretüket tekintve átmérőjük 2-10 mm tartományon belül van, ettől függően lehet vékony, illetve vastag. A fűzőlyukhoz képest túl vékony (esetleg gyengébb) vagy túl vastag cipőfűző tartóssága a használat során biztosan csökkenni fog.

Hosszúságuk lehet 60 cm-től akár 300 cm is, általánosságban hosszúságuk mérete 5-10 cm-enként emelkedik. Hosszát válasszuk a cipőn lévő fűzőlyukak számához igazítva úgy, hogy még egy jól kezelhető, de nem túl nagy masni köthető legyen befűzés után.

Összegezve: A cipőfűzők tehát számos anyagból és méretben készülhetnek, de még formájukban is több verzió közül választhatunk. Éppen emiatt mindenképp érdemes jól megfontolnunk, hogy melyik cipőnkhöz milyen cipőfűzőt vásárolunk.