Hogyan válassz munkavédelmi pulóvert?

A munkavédelmi pulóverek választéka ma már igen szélesnek mondható, ami miatt az ideális pulóver kiválasztása igen bonyolult döntés is lehet. Ezt megkönnyítendő az alábbiakban összegyűjtöttünk néhány szempontot, hogy hogyan válasszunk munkavédelmi pulóvert.

Válasszunk megfelelő anyagú munkavédelmi pulóvert!

Az őszi, téli és tavaszi időszak munkaruházata merőben különbözik a nyári időszaktól. Ilyenkor, a hidegebb napokon ugyanis jól esik, sőt egészségesebb is melegebb ruhadarabokat viselni. E téren választhatunk a munkavédelmi kabátok vagy pulóverek közül. Alapvetően minden munkavédelmi pulóvernek meg kell felelnie a következő feltételeknek:

 • tartja a meleget.
 • jól szellőzik.
 • testhezálló, rugalmas (a túl laza ruhadarab balesetveszélyes).
 • könnyen tisztítható.
 • gyorsan szárad.
 • tartja az alakját.

Ezeknek a kívánalmaknak alapvetően minden minőségi munkavédelmi pulóver megfelelhet, amely polárból, poliészterből, vagy gyapjúból készül. Szerencsére legyen szó bármely anyagról is a munkavédelmi pulóverek ára nem mondható magasnak így bárki beszerezhet egyet maga számára.

Polár munkavédelmi pulóver

Hideg időben legtöbben a polár anyagot választják. Érthető, hiszen könnyű, puha anyag, így kellemes viselet. Kiválóan szigetel, mégis légáteresztő. Tisztítása egyszerű, száradása gyors.

Polárból is többféle típust gyártanak. A klasszikus megjelölés szerint 100-as, 200-as és 300-as vastagság közül választhatunk (a 100-as a legvékonyabb). Létezik vízálló, szélálló és rugalmas polár anyag is.

munkavedelmi pulcsi

Poliészter munkavédelmi pulóver

A poliészter is számos jó tulajdonsággal bír. Rugalmas, hőszigetelő képessége kiváló, tisztítása egyszerű. Hihetetlenül strapabíró, tartósságban mondhatni lekörözi a többi anyagot. Elmondható azonban, hogy a legtöbb esetben pamuttal keverik, így mindkét anyag jó tulajdonságai érvényesülnek az adott ruhadarab esetében.

Gyapjú munkavédelmi pulóver

Aki jobban kedveli a természetes anyagokat, választhatja a gyapjú pulóvert. A gyapjú kiválóan hőszigetel, tapintása puha, így kellemes viselni. Jó légáteresztő. Mi több, a merinói gyapjú még vízlepergető tulajdonsággal is bír.

A gyapjú pulóverek esetében azonban arra érdemes figyelnünk, hogy 17-23 mikrométer átmérőjű szálakból készült terméket vásároljunk. Ellenkező esetben kevésbé kényelmes és praktikus terméket kapunk.

Válasszunk hozzánk illő stílusú pulóvert!

Munkától és igényektől függően többféle munkavédelmi pulóvert is találhatunk a gyártók kínálatában. Vannak, aki az egyszerűbb modelleket keresik, míg mások ki tudják használni a rengeteg zsebet. A legkeresettebb fajták alapvetően a:

 • belebújós
 • cipzáras
 • kapucnis
 • zárható nyakrésszel rendelkező
 • sokzsebes pulóverek

Természetesen a fenti típusok kombinációját ugyanúgy megtalálhatjuk, tehát e téren nem kell kompromisszumot kötnünk.

Összefoglalva: A munkavédelmi pulóver tehát egy nagyon hasznos ruhadarab, ami anyagát tekintve lehet polár, poliészter vagy gyapjú és számos kialakítással találkozhatunk, hogy megtalálhassuk a személyre szabott megodlást.