Lehetséges-e önállóan megtanulni angolul?

Mindenki más módon szeret és tud tanulni. Sokakat motivál a csoport légköre, mások egyéni órán, magántanárral haladnak a legjobban. Egyre többen pedig önállóan is megpróbálnak megtanulni angolul, hiszen ez a leginkább rugalmas és költséghatékony tanulási módszer. A kérdés csak az, lehetséges-e ez, s milyen feltételekkel. A következőkben ennek járunk utána.

Önálló nyelvtanulás: előnyök és buktatók

Komoly pozitívumok sorakoztathatók fel az önálló angol tanulás mellett. Emellett persze vannak buktatók is, melyek rövid úton vezetnek a kudarchoz.

Előnyök

Ha valaki önállóan vág bele a nyelvtanulásra, általában a következő előnyöket hangoztatja:

 • rugalmas időbeosztás
 • egyéni tempó
 • csak az illető számára szükséges szókincs elsajátítása
 • csak a tananyagért kell fizetni

Ezek láttán úgy hinnénk, érdemes belevágni önállóan az angolba.

Hátrányok, buktatók

Az előnyök ellenére viszonylag kevesen vannak, akik az alapoktól önállóan sajátítanak el egy nyelvet. Mi lehet ennek az oka?

 • hiányzik a külső motiváció és tanári biztatás
 • nincs, aki javítsa a kiejtést vagy a nyelvtant
 • nem rendszeres a nyelvtanulás
 • nem megfelelő a tananyag kiválasztása
 • a készségek nem fejlődnek egyenletesen

Jó hír, hogy ezek egy része tudatossággal kiküszöbölhető. Sajnos azonban nem minden személyiségtípus alkalmas arra, hogy önállóan tanuljon angolul.

Hogyan tanuljak önállóan angolul?

Láthattuk, hogy nem minden esetben célravezető az önálló munkamódszer. Ha azonban mindenképpen önállóan szeretnénk angolozni, akkor következő lépéseket követve növelhető az esély a sikerre.

1. Motiváció tudatosítása

Nyelvvizsgát szeretnél? Munkahelyhez szükséges az angoltudás? Mindenképp határozd meg, mi motivál a tanulásra! Ez erőt ad majd a folyamat során.

2. Tananyag beszerzése

Keress egy bevált tankönyvet vagy online applikációt a saját szinteden. Mindenképpen olyat válassz, melyet önálló tanulásra is ajánlanak! Ezen a ponton jó ötlet konzultálni egy nyelvtanárral, hogy biztosan jól válaszd ki a tananyagot és az irányt.

tanulo koyvtarban

3. Tanulási idő ütemezése

Határozd meg, mennyi időt szánsz heti szinten a gyakorlásra! Ideális esetben minden nap kellene foglalkozni az angollal, de legalább heti szinten háromszor 60 percet szánj rá!

4. Készségek fejlesztése

Gondold át, hogyan fejleszted majd a különféle készségeket angolból! Lássunk néhány példát:

 • nyelvtant és szókincset a tananyag magyarázataival, példáival, gyakorlóival
 • szövegértést a tananyag mellett más források (pl. cikkek, könyvek) olvasásával
 • hallás utáni értést és kiejtést a hanganyag hallgatásával és filmnézéssel
 • beszédkészséget online gyakorlással ismerősökkel, vagy nyelvi klubban külföldiekkel
 • íráskészséget külföldiekkel való kapcsolattartással

Egyik készség se maradjon ki, különben aránytalan lesz a nyelvtanulás! Ha nehezen megoldható, válassz inkább nyelvtanárt!

5. A siker mérése

Egy nyelvtani teszt nem elég a siker méréséhez. Ha van lehetőséged anyanyelviekkel beszélgetni, vagy barátokkal gyakorolni angolul, az ő visszajelzésüket is kérheted. Persze 1-1 konzultáció is kérhető online angol nyelvtanároktól, hiszen egy szakember tudja igazán felmérni, hol tart a tudásod. Megéri néhány alkalomra befizetni, mert így mindig tudod, jó irányban haladsz-e.

Összefoglalás: Sokan azt hiszik, hogy nagyon egyszerű önállóan angolul tanulni. Mivel azonban a tanulás tervezést és önfegyelmet is igényel, a siker érdekében nagyon tudatosan kell dolgoznunk. Hogy a tananyag megfelelő legyen, s minden készséget fejlesszünk, időnként érdemes 1-1 nyelvtanári konzultációt is beiktatni.