Hogyan alakulnak az autómentés árak 2021-ben

A legtöbb ember, amikor szóba kerül az autómentés először horrorisztikus összegekre számít. Ez azonban inkább csak egy rossz hírű városi legenda, amit a kókler és amatőr, lenyúlós magukat autómentőnek tituláló egyének gerjesztettek. A valóság azonban sokkal derűsebb ennél, ezt alátámasztandó most összegyűjtöttük, hogyan alakulnak az autómentés árak 2021-ben.

Miért hiszik drágának az autómentést?

A hivatásos autómentőket sajnos sokszor hozták rosszhírbe korábban és néha még most is a magukat autómentőnek tituláló, tapasztalat és képesítés nélküli egyének, akik a bajbajutottakon igyekeznek meggazdagodni.

Egy elhivatott, tapasztalt szakember azonban nem ilyen, hiszen számára a szakszerű segítségnyújtás elsődleges szempont, illetve az ügyfél segítése az elégedettség érdekében.

Mire számíthatunk egy jármű mentés során?

Autómentőre alapesetben akkor van szükség a gépjármű valamilyen okból kifolyólag mozgásképtelenné válik és a saját lábán nem tud eljutni az úti célhoz.

Az egyik leggyakoribb ilyen ok a meghibásodás – azaz műszaki probléma, a másik, amikor baleset történik.

Meghibásodás esetén előfordulhat, hogy elegendő egy helyszíni segítségnyújtás a szakember részéről, ilyen eset lehet, többek között, ha lemerül az akkumulátor, vagy elfelejtettünk tankolni.

Amennyiben a meghibásodás nem javítható a helyszínen, úgy a járművet el kell szállítani, általában a legközelebbi szervizbe. Ilyen esetben állapotától függően vontatják, vagy traileren szállítják.

Emellett persze ma már több egyéb mentési szolgáltatás közül is válogathatunk. Például a mentésen túl sok autómentős cég ajánl bikázási szolgáltatást átlagosan 6.000 Ft körüli értéken, és egészen biztosan készülnek tartalék üzemanyaggal is, legyen az benzin vagy dízel.

Ezeken felül az árakat emelhetik az egyéb körülmények is, így például az árokból kihúzás, vagy nehezített hozzáférés, ami átlagosan 3.000-5.000 Ft/óra.

Ahhoz, hogy ne érjen minket váratlan meglepetés minden esetben elengedhetetlen a részletek egyeztetése, mielőtt segítségünkre sietnek, így a meglepetés költségektől már nem kell tartanunk.

Magyarországi autómentő árak

Hazánkban az autómentés árai átlagosan a következők:

  • személyautók esetében 5.000-15.000 Ft között,
  • motorkerékpár esetén 5.000-12.000 Ft között,
  • kisteher, vagy teherautónál 8.000-45.000 Ft között mozognak.

Területileg személyautót Győr környékén szállítanak a legdrágábban: átlag 15.000 Ft-ért, legolcsóbban Szegeden 7.000 Ft-ért, de a fővárosi autómentés sem sokkal drágább ennél, 8.000 Ft-tal. Országos viszonylatban megállapítható, hogy egy átlag személygépkocsi szakszerű szállítása nagyjából 10.000 Ft körül mozog, így például, ha szükségünk lenne autómentésre Villányban gyorsan, akkor nagyjából ilyen árakra számíthatunk.

Motorok esetében 5-13.000 Ft az ár intervallum, a legolcsóbb Zala megye 5.000 Ft-os árral. A legmagasabb itt is a Győri régió a 13.000 Ft/motorkerékpár szállítási árral. Általában egy bajba jutott motorost is személyautó áráért, azaz 10.000 Ft körül visznek el a szakemberek.

Természetesen találkozhatunk olyan esetekkel is, hogy nem fix díjon, hanem km után kell fizetnünk a mentési szolgáltatásért. 2021-es adatok alapján a magyarországi autómentés, autószállítás kilométerre vonatkozó átlagárai az alábbiak:

  • személyautó: 80-130 Ft/km
  • motor: 80-120 Ft/km
  • kisteher-, teherautó: 150-300 Ft/km

Összegezve

Az autómentési tarifák tehát közel sem olyan horrorisztikusak, mint ahogy gondolnánk, így szerencsére ha bajba jutunk, akkor nem kell a gatyánkat is ráfizetni arra, hogy kijussunk a bajból.