3 egészséges ok a rendszeres sportolásra

Sok oka van annak, hogy az embernek megéri rendszeresen mozogni. Kutatások szerint hetente minimum 150 perc mérsékelt sportra van szükség, ami lehet futás, kerékpár, torna, jóga, de egy egyszerű séta is ide számít. Ebben a cikkben olyan dolgokat sorolunk fel, amitől biztosan megjön a kedved kimenni a szabad levegőre.

1. ok: A sport boldoggá tesz

Mozogni jó, ezzel mindenki tisztában van. De vajon, miért éri meg? Az izmos lábak, a feszes fenék, a fogyás? Nem feltétlenül, ugyanis a sportnak van egy olyan hatása, ami a lélekre és a belső működésre hat. Aki rendszeresen eljár futni, tekerni, sétálni, az pontosan tudja, hogy mennyire feltöltő tud lenni egy nehéz nap után egy kiadós edzés. 

Kerékpározáshoz bicikli Gepida márkától is beszerezhető, így egy olyan eszköz birtokában leszel, amivel bármikor mozgásra bírhatod magad. Ezzel járhatsz munkába, így már nem is lesz szükséged a reggeli kávédra. Emellett elmehettek barátokkal körbetekerni a Balatont, hiszen ez fog igazán boldoggá tenni, nem az otthoni semmittevés. 

2. ok: Kiegyensúlyozott élet

A második érv sem amellett szól, hogy a fogyást erősítse. Ha folyamatosan stresszelünk, rengeteg a feladat a munkában, esetleg magánéleti gondokkal küzdünk, akkor szintén hatásos lehet a rendszeres edzés. A kiegyensúlyozott élet egyik titka ugyanis, hogy karbantartod a tested és a lelked. Ahhoz, hogy fel tudj töltődni, ne menjen rá minden az egészségedre, muszáj valamit sportolnod, ami nem kell, hogy megterhelő legyen. A futás helyett menj el úszni, jógázz egyet, a lényeg, hogy heti három alkalommal legalább vesd bele magad. Biztosan állítjuk, hogy a nehézségekkel is jobban el fogsz bírni. 

3. ok: Teljesítőképesség javulása

Ha valaha is mozogtál aktívan, akkor biztosan tudod, hogy egy kiadós órás sportolást követően az egész tested bizsereg. A vérkeringés javul, jóval energikusabbá válunk, végezetül a teljesítőképességünk is javulni fog. Ez kihat az agyra, a munkában töltött időre, a szabadidőre, de még az alvásra is. Ha rendszeresen eljársz edzeni, az a koncetrációdat ugyanúgy befolyásolja majd, mint a pihenésedet. 

Ráadásul, ha tényleg komolyan veszed, akkor látni fogod, hogy időről-időre javulni fog a teljesítményed, jobban bírod majd a hosszabb edzéseket. Ha például futsz, akkor valószínűleg egyre gyorsabb leszel, de ha ezt kombinálod más sportokkal, akkor még eredményesebb lehetsz, viszonylag rövid időn belül. 

Összegezve

A rendszeres sport nemcsak az alakodra van tehát hatással, hanem bizony kihat az élet többi területére is. Az egyik fő ok, hogy boldogabb leszel, de emellé társul a kiegyensúlyozottság és a teljesítmény javulása. Érdemes tehát hetente három alkalommal mozogni valamit, ami lehet országúti kerékpározás, futás, jóga és úszás is. Mindegy, csak indulj el, hogy egészséges legyél!