Kinek érdemes elektromos kerékpárt vásárolnia?

Az elektromos kerékpárok sportokhoz és a hétköznapi utazások során is nagy könnyebbséget jelenthetnek. Természetesen a felhasználás módja nagyban befolyásolhatja, hogy kinek is éri meg elektromos kerékpárt választania. Éppen ezért az alábbi cikkben azzal foglalkozunk, hogy kinek érdemes elektromos kerékpárt vásárolnia.

Miért válasszunk elektromos bringát?

Egy elektromos kerékpár sokak számára lehet ideális választás, hiszen számos előnyös tulajdonságot hordozhat magában. Ezeket a típusú közlekedési járműveket mindenképp kifizetődő választás lehet azok számára, akik:

  • nagy hatótávolságú közlekedési eszközre vágynak,
  • olcsó üzemeltetésről álmodnak,
  • kevesebb energia befektetéssel szeretnének biciklizni.

Utóbbi kiemelten fontos manapság, hiszen az üzemanyag ára napról napra drágább, így az elektromos kerékpáron való közlekedés mindig olcsóbb lesz. Ez a felhasználási területet elsősorban az idősebbek korosztály és/vagy a fizikailag gyengébbek használják nagy nagy megelégedéssel.

Az elektromos kerékpárok esetében, ha a beépített motor teljesítménye nem haladja meg az előírt határt, akkor a jármű nem igényel különleges bejelentést, csak a kerékpárokat általánosan érintő KRESZ szabályokat kell betartani. Az ilyen elektromos kerékpárok ára szerencsére relatív alacsonynak mondható, hogy könnyebben elérhetők, mint a professzionális sport kerékpárok.

Ideális elektromos kerékpár vásárlása

Álmaink elektromos bringájának kiválasztásakor érdemes végigmenni ugyanazokon a kérdéseken, mint egy kerékpár esetében, vagyis foglalkoznunk kell a:

  • felhasználási területtel,
  • kerékmérettel,
  • vázmérettel.

Az elektromos kerékpárok esetében érdemes szem előtt tartani még azt is, hogy ezen a kerékpár kategórián belül két további típust is megkülönböztethetünk, amik:

  • az e-bike és
  • a pedelec.

Bár mindkettő elektromotorral felszerelt kerékpár, van néhány fontos különbség, melyekkel érdemes tisztában lenni.

Miben különbözik az E-bike és a Pedelec?

Mindenki hallott már az elektromos kerékpárokról, azt azonban kevesen tudják, hogy ezen belül két típus különböztethető meg, mégpedig az e-bike és a pedelec. Habár mindkettő elektromotorral felszerelt kerékpár, van néhány fontos különbség, melyeket most igyekszünk tisztázni.

Az e-bike-ok olyan elektromos kerékpárok, melyek a pedál tekerése nélkül működnek, az indításhoz a gázkar elfordítása szükséges. Németországban az e-bike-ok jogosítvány-, biztosítás- és rendszámkötelesek, hazánkban azonban a teljesítményhatár 250W.

A pedelec elektromos kerékpárok esetében maga a kifejezés a Pedal-Electric-Cycle szavakból alakult ki. Legnagyobb különbség az e-bike-okhoz képest, hogy bár ezek is elektromos rásegítésű kerékpárok, villanymotorjuk csak a pedál tekerésével működik és segíti gazdáját a haladásban.

Összegezve: Egy elektromos kerékpárral, tehát szert tehetünk egy olcsó, nagy hatótávolságú, környezetbarát közlekedési eszközre, de mindennek előtt érdemes tisztába kerülnünk azzal, hogy mi magunk milyen célra keresünk elektromos kerékpárt.