Japán megütötte a főnyereményt, hatalmas ásványkincsre bukkant

Japán kutatói több mint 200 millió tonna akkumulátor fémeket tartalmazó mangán rögöket fedeztek fel a Csendes-óceánban, az ország kizárólagos gazdasági övezetében.

A Tokiói Egyetem és a Nippon Alapítvány szakértői által vezetett kutatás során kiderült, hogy a mintegy 5500 méter mélységben található, ökölnyi méretű rögök kobaltot, nikkelt, rezet és mangánt tartalmaznak, írja az Interesting Engineering.

A becslések szerint a lelőhely 610 000 tonna kobaltot (amely Japán 75 éves szükségletét fedezi) és 740 000 tonna nikkelt (11 éves szükséglet) tartalmaz. A nagyarányú kitermelést jövőre tervezik megkezdeni, és a kitermelt anyagokat japán vállalatok dolgozzák majd fel. 2026-tól kezdődően a Nippon Alapítvány több japán céggel közösen kívánja fejleszteni a helyben bányászott anyagok feldolgozását.

A mangán rögök jelenlétét először 2016-ban fedezték fel, a terület alapos vizsgálatára pedig idén április és június között került sor. Bár a mély-tengeri bányászat technológiai kihívásokkal jár, mivel a rögök nagy mélységben találhatók és a kitermelésük bonyolult, a kutatók optimisták a projekt sikerével kapcsolatban.

Fontos megjegyezni, hogy több nagy nemzetközi bank, köztük a Credit Suisse, a Lloyds és a Standard Chartered is, bejelentette, hogy nem finanszíroznak mélytengeri bányászati projekteket, amíg további kutatások nem készülnek a tevékenységek környezeti hatásairól.

A nikkel és a kobalt iránti kereslet a következő évtizedekben várhatóan jelentősen növekedni fog, ahogy az akkumulátorral működő technológiák egyre inkább felváltják az olaj- és gázhajtású rendszereket.

A nyitókép csak illusztráció, forrás: Image by drobotdean on Freepik