Milyen anyagok alkalmasak az alulról hűlő födémek szigetelésére?

Az épületek, azon belül is egyes teherhordó födémszerkezetek, az ún. alulról hűlő födémek hővesztesége megfelelő hőszigetelés hiányában jelentős mértékű lehet, ezért ezek hőszigeteléséről gondoskodni kell. 

Hogy mely épületszerkezetek esetében milyen anyagok alkalmazandók, arról (pontosabban a szerkezet hőszigetelő paramétereire vonatkozóan) az energetikai előírások rendelkeznek. 

Ennek ismeretében, illetve egyéb műszaki sajátosságok figyelembevételével történhet a megfelelő hőszigetelő anyag kiválasztása. Hogy melyek lehetnek megfelelőek, arról cikkünkből többet is megtudhat, tartson velünk! Válasszon a Józan Kft. kínálatában megtalálható ásványgyapot, polisztirol és egyéb szigetelőanyagok közül!

Mik azok az alulról hűlő födémek?

A pincékben, mélygarázsokban, folyosókon és nyitott átjárókban alacsonyabb hőmérséklet is elegendő a komforthoz, mint a fűtött helyiségekben, ez azonban jelentős hőveszteséget okoz. Ahhoz, hogy ez csökkenthető legyen, illetve biztosítani tudjuk az épület energiahatékonyságát, két módszert alkalmazhatunk. 

Extra szigeteléssel kell ellátni ezen helyiségek fűtött helyiségekkel érintkező falait és mennyezetét (födémét), vagy a padlószerkezetben kell elhelyezni a hőszigetelést, ennek azonban sokszor szerkezeti korlátai vannak. 

A jó közérzet érdekében úgy kell kialakítani, hogy a padló hőmérséklete legfeljebb 2,5 ºC-kal legyen alacsonyabb, mint a levegőé.

Milyen anyagot válasszunk?

A szigetelőanyag kiválasztása összetett feladat, nem csupán a lap hőszigetelő képessége számít, hanem a termék egyéb műszaki paraméterei is, amelyekkel szemben szintén lehetnek követelmények. Ezek vonatkozhatnak a tűzállóságra, a rögzítés technikájára vagy a felületképzésre, hiszen a hőszigetelés ezen szerkezetek esetében általában látszódó felületet képez. 

Az alulról hűlő födémek hőszigetelésére általánosan alkalmazott, kifejezetten erre a célra kifejlesztett kasírozott ásvány- vagy kőzetgyapot mellett használják még a mutatós fagyapot táblákat is, amelyek festhetők és ütésállók. Az ásványgyapot előnye, hogy beázás esetén nem szívja magába a nedvességet, nem megy tönkre, nem penészedik. 

Az alulról hűlő födém szigetelésével nemcsak a hőveszteséget csökkenthetjük, hanem a hangszigetelés szempontjából is előnyösek.

Hogyan történik a padló hőszigetelése?

Amennyiben a szerkezet vastagsága megengedi, mert nem korlátozza a belmagasság, a küszöbök, hőszigetelésként a padlószerkezetben elhelyezett réteg szolgálhat. Ekkor azonban a burkolat alatt páratechnikai rétegre lehet szükség, hogy megakadályozzuk a nedvesség átjutását. Az ideális rétegrend: padlóburkolat, aljzatbeton, technológiai szigetelés, úsztatóréteg, vakolt födém, hőszigetelő réteg. 

A hőszigetelés anyaga lehet kőzet- vagy üveggyapot, fagyapot vagy fokozott igény esetén speciális polisztirol tábla. Az alulról hűlő födémek hőszigetelésének kialakításához kérje szakember segítségét!

Szponzorált tartalom – Hirdetés (x)