Íme a környezetbarát cipő, mely baktériumból készül

Mint ismeretes, a divatipar az egyik legszennyezőbb iparág a környezetre nézve, ezért számos tudós azon dolgozik, hogy fenntartható, környezetbarát terméket fejlesszen ki.

Bakteriális cellulóz

A mikrobiális alapú textilipari alternatívák ígéretes lehetőségeket kínálnak a környezetbarát ipar számára, különösen figyelemre méltó a bakteriális cellulóz felhasználása, írja a Nők Lapja.

Tom Ellis, az Imperial College London professzora és a tanulmány vezető szerzője szerint a bakteriális cellulóz vegán jellege miatt környezetbarát megoldást jelenthet, hisz géntechnológiával olyan baktériumtörzset állítottak elő, mely képes egyfajta anyaggá alakulni.

Olyan anyaggá, mely abszolút műanyagmentes, illetve alapanyaga lehet pl. pénztárcáknak vagy cipőnek, azaz helyettesítheti a bőrt.

A tudós kiemelte, az alternatív bőr előállításához szükséges szén-dioxid-kibocsátás, vízfelhasználás jóval kevesebb erőforrást igényel, mint a hagyományos marhabőr előállításához szükséges, így abszolút környetbarát technológia.

Emellett az új anyag a korábbi vegán bőralternatívákhoz képest is jobb lehet, mivel a bakteriális cellulóz petrolkémiai anyagok nélkül is gyártható, egyben hulladékként is jól prosperál életciklusa végén, hisz úgy bomlik le, hogy nem hagy méreganyagokat maga után.

Arról egyelőre nem szóltak a hírek, hogy mikor készül el az első prototípus, mikor kerülhet a termék piacra.

A nyitókép csak illusztráció, forrás: Photo by Hobi industri on Unsplash