Európában mindenki az olcsóbb kínai kukoricát fogja venni?

Kína kukoica import

A kínai import 2021-hez képest az ötszörösére nőtt, így Európát eláraszthatja az olcsóbb ázsiai kukorica, írja a Mezőhír.

Szakértők szerint Kína lesz a 21. század vezető gazdasági világhatalma, vagy már most is az, olvasható ez ezzel kapcsolatos előrejelzésekben.

Lassan hozzászokunk, hogy egyes technológiai termékek forgalmazásában, pl. okostelefonok, az ázsiai ország már meghatározó világpiaci szereplő, és ugyanez várható az elektromos autók gyártásában, a legutóbbi hírek szerint pedig már a robotikában is.

Most azonban arról is hírt kaptunk, hogy az európai termelés 15-20 százalékát is kitevő kínai import komoly problémákat vet fel, hisz az ázsiai csemegekukorica 30-50 százalékkal lehet olcsóbb, mint az európai.

Miért lehet olcsóbb a kínai kukorica?

Szakértők szerint az olcsóbb árra magyarázat lehet az állami támogatás, hisz igen érdekes momentum, hogy egyszerre 50.000 tonna nettó tömegű kukorica került importálásra Európába, ez pedig utalhat arra az állami „mestertervre“, hogy Kína tovább fokozza a termelést az elkövetkezendő években, és így még olcsóbb legyen a termék.

A szakértők kifejtették azt is, hogy az ázsiai kukorica mintavétele során az ellenőrök nem találtak minőségi kifogást, illetve nem találtak arra sem bizonyítékot, hogy a kínai vállalatok dömpingárat alkalmaztak volna, így nincs akadálya a kukorica beáramlásának, azaz nem rendelhető el importtilalom.

Ez is érdekelheti:

Már 2025-ben tömeggyártaná a humanoid robotokat Kína

A nyitókép csak illusztráció, forrás: kalhh képe a Pixabay -en.