Mire figyeljünk a vonóháromszög vásárlása során?

Ha a teherautóval pótkocsit szeretnénk vontatni, akkor az egyik leghatékonyabb eszköznek a vonóháromszög bizonyul, aminek a beszerzése ma már egyszerűen megoldható. Azonban az egyes kivitelek között nagy különbségek lehetnek, így a paraméterekre is oda kell figyelni, hogy biztonságos és hatékony legyen a vontatás.

A méret és a teherbírás a két legfontosabb tulajdonság

A vonóháromszög felépítése nagyon egyszerű. Vannak már fix, állítható és lépcsős kialakítású darabok is. Pótkocsi vontatására ez a legjobb választás. Fontos azonban, hogy minél jobb minőségű darabot vásároljunk a teherautóhoz. Ehhez elég megnézni a Weber Autotechnik vonóháromszögeinek a kínálatát, és garantáltan meg fogjuk találni azt a terméket, ami a mi igényeinknek is teljes mértékben megfelel.

A vásárlás során általában két fontos paraméterre kell odafigyelni ennek a kiegészítőnek az esetében. Az első a méret, ahol először az eszköz teljes hosszát kell figyelembe venni. 1800 milliméterestől kezdve egészen 3200 milliméteresig bármilyet találhatunk. Általában minél hosszabbat szoktak ajánlani, hogy biztonságos távolságban legyen a pótkocsi, de a túl hosszú sem jó, mivel az már a vezetésben, kanyarodásban is képes nehézségeket okozni. A következő a vonószem, ami általában 40 mm. A csapszeg és a szilent belső is standard 30 mm szokott lenni, ahogy a szilent hossz is, ami 100 mm. A terpesztésre kell még odafigyelni szilentközépen, ami szintén változhat.

Ha megvan az ideális hossz, akkor jöhet a másik fontos tulajdonság: a teherbírás. Itt már azt is számításba kell venni, hogy pontosan milyen és mekkora rakományt akarunk szállítani, valamint a pótkocsi méreteire is oda kell figyelni. Van 27 tonna teherbírású vonóháromszög, de igazi “nehézsúlyú” változattal is találkozhatunk, ami 40 tonnát is képes megmozgatni.

Nem egy fogyóeszközről beszélünk

A vonóháromszög nem éppen egy olyan kiegészítő, amit sűrűn lecserél az ember. Ezért is fontos, hogy a vásárlás során minden paramétert és szempontot vegyünk számításba. A hosszú távú használat érdekében kritikus kérdés a pontos méret és a megfelelő teherbírás megtalálása. 

Érdemes olyan helyről vásárolni, ami kifejezetten ilyen kiegészítőkre és a teherautók alkatrészeire van specializálódva. Megbízható márkákkal is találkozhatunk, mint amilyen a JOST – Rockinger vonóháromszög. 

A jó választás a biztonságos vezetés kulcsa

Egy pótkocsi nagy hatással van a teherautó vezethetőségére. A stabil tartás érdekében fontos szerepet játszanak a vonóháromszögek. Természetesen az, hogy hosszú távra vásárolunk ilyen kiegészítőt, még nem jelenti azt, hogy idővel nem fog elhasználódni. Ezért is ajánlott rendszeresen ellenőrizni az állapotát. Ha már az elhasználódás jeleit véljük felfedezni, akkor ne halogassuk a cserét, minél hamarabb szerezzünk be egy újat. Ha menet közben adja meg magát a vonóháromszög, az súlyos problémákhoz, akár balesethez is vezethet.

Szponzorált tartalom – Hirdetés (x)